BIZNISMEN I MUŽ POZNATE INFLUENSERKE ŠOKIRAO NA SUDU Nakon njegove izjave, sudija je samo izgovorila "NEGDE SMO DOBRO ŠUPLJI"
Foto: Printscreen/Instagram

BIZNISMEN I MUŽ POZNATE INFLUENSERKE ŠOKIRAO NA SUDU Nakon njegove izjave, sudija je samo izgovorila "NEGDE SMO DOBRO ŠUPLJI"

Crna Hronika -

U Sudu BiH danas je održano ročište Dženisu Kadriću, bivšem specijalcu FUP-a, te Alemu Hodoviću, sarajevskom biznismenu, koji su uhapšeni prekučer u sklopu akcije "Consigliere“.

Za njih je danas predloženo određivanje jednomesečnog pritvora zbog bojazni od bekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično delo ili dovršiti započeto.

Tužilaštvo, kao osnov sumnje navode da su bili deo organizovane grupe za pranje novca. Tužilaštvo tvrdi da su Hodović i Kadrić, novac koji je stečene krivičnim delom u drugoj državi hteli da stave u legalne tokove.

Kako se moglo čuti iz današnjeg izlaganja tužioca, teza Tužilaštva je da se ovde radi o organizovanoj kriminalnoj grupi, kojom su rukovodili Dženis Kadrić i Stefan Papić (nedostupan bh. organima, sumnja se da se nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima), a čiji su članovi bili sarajevski advokat Zlatko Ibrišimović, Maja Papić, Alem Hodović i Ferid Memić.

Papić i Kadrić su, kako je to naveo tužilac, delovali na međunarodnom nivou i bavili se preprodajom velike količine opojnih droga. Nakon što bi na taj način zaradili veliku količinu novca, ostali članovi grupe imali su zadatak da taj novac ubace u legalne tokove.

Lejla Hodović, Sarajevo, Alem Hodović, hapšenje
foto: Printscreen/Instagram

Tužilac je kazao da je u predlogu data detaljna komunikacija iz Sky aplikacije između advokata Ibrišimovića i Stefana Papića, te citirao određene njene delove.

Izdvojio je poruku Papića koji govori Ibrišimoviću da nikad ništa legalno u životu nije radio, govore o reakciji Hodovića “kad je prvi put vidio sat kod Ibrišimovića kako je svima samo o tome pričao”, kao i da “treba Hodović ubaciti pare u firmu u roku od par dana”.

Radi se o firmi E. S. TECH d.o.o. Sarajevo, čiji je vlasnik bio Papić, a direktor Alem Hodović, a koja je juče takođe bila predmet pretresa.

Tužilac je kazao da u odnosu na obojicu postoji opasnost od bekstva. Za Hodovića je kazao da ima dvojno državljanstvo – Bosne i Hercegovine i Srbije, gde bi mogao pobjeći, dok je, prema rečima tužioca, Kadrić dugo boravio u Dubaiju, te bi mogao iskoristiti veze, naročito s Papićem kako bi pobegao u Emirate, koji, kako je poznato, ne izručuju osumnjičene drugim državama. To naročito s obzirom na visinu propisanih kazni za dela koja im se stavljaju na teret, kao i činjenice da su drugi osumnjičeni na slobodi.

Takođe, tužilac smatra da bi mogli ometati istragu, a pred Tužilaštvom je još dosta posla – potrebno je veštačiti oduzete telefone, na osnovu kojih će identifikovati svedoke i saučesnike, zatim posredstvom međunarodne pravne pomoći saslušati svedoke koji bi mogli pomoći u istrazi. Naveo je i da je pronađena obimna dokumentacija koju treba analizirati, kao i izvršiti finansijsko veštačenje.

Tužilac je, kada je u pitanju opasnost od ponavljanja krivičnog djela, kazao da treba uzeti u obzir da osumnjičeni raspolažu velikom količinom novca, te da postoji opasnost da će nastaviti s pokušajima da ga “operu”. Kako je kazao, u pretresima objekata koje koristi Dženis Kadrić juče je pronađeno 36.300 KM i 35.930 eura u gotovom novcu, kao i bankovna kartica na njegovo ime, a da je izjavio da je nezaposlen i srednjeg imovnog stanja.

Kazao je i da je grupom jedno vreme rukovodio Papić, da bi kasnije rukovođenje grupom preuzeo Kadrić.

Mirna Avdibegović, koja zastupa osumnjičenog Dženisa Kadrića, kazala je da je Tužilaštvo, umesto da predloži Sudu da ne dostavi dokaze odbrani, samovoljno o tome donelo odluku. Takođe je kazala da, ako već nisu dostavili dokaze, trebali su u predlogu ukratko obrazložiti šta je sadržaj tih dokaza. Kazala je da se, između ostalog, navodi zapisnik o ispitivanju osumnjičenog koji danas ovde nije prisutan, a po kojem je nazvan predmet (Zlatko Ibrišimović, op.a.), kao ni izveštaj o počinjenom krivičnom delu koji je MUP KS dostavio Tužilaštvu u oktobru 2022. godine, kao i Sky prepisku uz taj izveštaj.

Sudu se obratio i sam Hodović koji je kazao da je prilikom pretresa bio u hotelu, jer mu se stan renovira, te da je, odmah nakon što ga je pozvao inspektor MUP-a KS, u roku od pet minuta došao.

– Imao sam svoj telefon koji koristim 10 godina, da sam hteo mogao sam ga baciti usput u Miljacku. Takođe, iz svojih nekih kontakata ranije sam saznao da se sprema ovo hapšenje – kazao je Hodović.

Njegove reči potvrdio je i advokat Kreho, koji je kazao da mu je to Hodović rekao pre 10-ak dana, te da je to isto danas rekao i inspektoru u kancelariji tužioca.

Hodović je kazao i da je pomogao policajcima prilikom pronalaska dokumentacije firme koja se nalazila u njegovoj garaži i “sve im dao da nose šta im treba”.

Kazao je da je sad saznao za ove razgovore o tome da ga treba “maknuti”.

– U šoku sam – rekao je – te dodao da je nakon puštanja iz pritvora advokat Ibrišimović tražio kontakt s njim, ali da je on to odbio i rekao da mu se ne obraća.

Tužilac je kazao da ostaje pri predlogu da im se odredi pritvor, a sudija Kosović mu je kazala “da razmisli o rečenici koju je izrekao Hodović”.

– On je dobio saznanja da će se raditi pretres. Negde smo dobro šuplji – kazala je sutkinja, koja će odluku o pritvoru doneti u zakonskom roku od 24 sata.

Kurir.rs/Faktor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja