"BRANKA PRPA U NOVINAMA PREPOZNALA ĆURUVIJINOG UBICU" Oprečna mišljenja o oslobađajućoj presudi optuženih za ubistvo novinara
Foto: Petar Aleksić, Printscreen/Youtube/ Slavko Ćuruvija Fondacija

oslobođajuća presuda

"BRANKA PRPA U NOVINAMA PREPOZNALA ĆURUVIJINOG UBICU" Oprečna mišljenja o oslobađajućoj presudi optuženih za ubistvo novinara

Crna Hronika -

Posle 25 godina od ubistva vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije, u petak 2. februara Apelacioni sud u Beogradu doneo je presudu kojom je pravosnažno oslobodio optužbi četvoricu optuženih za učešće u njegovoj likvidaciji.

Zora Dobričanin
foto: Kurir televizija

- Sud je na kraju odlučio po činjenicama i dokazima koji se nalaze u spisima predmeta i to podveo pod pravo i jednoglasno petočlano veće Apelacionog suda donelo konačnu oslobađajuću presudu. Krivični postupak pred sudom se vodio ravno 10 godina - rekla je Zora Dobričanin, advokat Milana Radonjića i Ratka Romića novinarki Kurir TV Slađani Nedeljković.

- Nažalost, nema više instanci kojima će moći da se promeni ova odluka suda. Postoji mogućnost da tužilaštvo traži zaštitu zakonitosti u ovom slučaju i moguće i da bude pozitivno rešenje Vrhovnog suda, ali to ništa ne menja kada je reč o poziciji onih koji su bili optuženi u ovom slučaju - rekao je Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara.

Veran Matić
foto: Kurir televizija

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu nakon održanog pretresa donelo je 19. aprila 2023. godine presudu kojom je usvajanjem žalbi odbrane i delimičnim usvajanjem žalbe tužilaštva preinačilo prvostepenu presudu i okrivljenog Radomira Markovića oslobodilo optužbe da je izvršio krivično delo - teško ubistvo u podstrekavanju, kao i Milana Radonjića, Miroslava Kuraka i Ratka Romića da su kao saučesnici izvršili krivično delo teško ubistvo.

- Ja sam zadovoljna i mislim da svi građani Srbije treba da budu zadovoljni i svi, bilo ko da su i bilo da su u poziciji, opoziciji ili gde god, jer je ovo odlučivanje Apelacionog suda dalo ogroman doprinos vladavini prava i pravnoj sigurnosti - rekla je Dobričanin.

Ivana Stevanović
foto: Kurir televizija

- Nažalost, to je poraz srpskog pravosuđa ali i čitavog društva u ovoj zemlji zato što pokazuje da prosto mi nismo u stanju da se obračunamo sa zločinima iz 90. godina koje je organizovala i sprovela država i to jeste nešto što je stvarno zastrašujuće za svakog građanina ove zemlje - Ivana Stevanović, izvršna direktorka Slavko Ćuruvija fondacije.

Podsetimo, prvostepenom presudom četvorica optuženih bila su osuđena na ukupno 100 godina zatvora.

- Mislim da su dve presude od 100 godina koje su prethodile ovoj oslobađajućoj presudi, ubedljiv argument koji dovoljno govori o onome što se sada dogodilo. Neobjašnjivo je da se tolika razlika pojavi između jednog broja sudija - ocenio je Matić.

- Moji klijenti Ratko Romić i Milan Radonjić su bili u pritvoru od 14. januara 2014. godine pa do aprila 2023. godine. Morate priznati da je to mnogo - konstatovala je Dobričanin.

Na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, oko 17.00, u prolazu ispred broja 35 u Svetogorskoj ulici u Beogradu, iz škorpiona ispaljeno je 17 hitaca na Slavka Ćuruviju, nekadašnjeg vlasnika i novinara Dnevnog telegrafa. Ćuruvija je likvidiran ispred njegove tadašnje supruge Branke Prpe, koja je bila pored njega u trenutku kada je ubica udario u glavu, nakon čega je izgubila svest. Branka Prpa našla se kao ključni svedok u sudskom procesu.

Zora Dobričanin
foto: Kurir televizija

- Branka Prpa je ponovo rekla što je inače, da Miroslav Kurak nije ubica, da niko od okrivljenih to nije, čak i jedan član sudskog veća je pitao da li se ubica nalazi u sudnici, znači i mimo okrivljenih koji su tu, dakle, osim što je rekla da Miroslav Kurak nije ubica, koji nije tu, rekla je da ni niko u sudnici ko se nalazi, znači i niko od okrivljenih i niko od prisutnih u sudnici nije izvršio ubistvo Slavka Ćuruvije - ističe Dobričanin.

Svedoci su tokom suđenja ispričali da su na Ćuruviju pucala dvojica napadača odevena u crno sa crnim kapama koje su imale proreze za oči. Otkriveno je da nakon što su se čuli hici iz vatrenog oružja, iz haustora u punom trku su istrčala dvojica muškaraca. Jedan hitac novinara je pogodio u leđa, a drugi u srce. Ipak, istraga se okrenula u drugom smeru u trenutku kada je Branka Prpa navodno prepoznala potencijalnog ubicu Slavka Ćuruvije.

Branka Prpa
foto: Fonet

- Ona je pre toga, još odmah posle 5. oktobra, kad je videla u novinama fotografiju jednog mladića koji je tada bio ubijen, otišla kod tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića i rekla da je ona 70-80% sigurna da je to ubica Slavka Ćuruvije, to je bio Luka Pejević. Ona ga je posle toga više puta prepoznala i tad je objavljeno da su otkrili ubicu Slavka Ćuruvije - tvrdi Dobričanin.

Na osnovu podataka koji su kasnije objavljivani iz tajnog izveštaja državne bezbednosti pod šifrom Ćuran, otkriveno je da je njega i njegovu suprugu do samog momenta ubistva pratilo oko 30 pripadnika državne bezbednosti.

- Mi čitamo neke vrlo začuđujuće konstatacije, recimo da je praćenje Slavka Ćuruvije danima pred ubistvo bilo nešto što je uobičajena praksa i što je uobičajena procedura u takvim okolnostima. To je zapravo upravo suprotno onome što su brojni svedoci na samom suđenju rekli, koji su svedočili o tome da u tom praćenju nije bilo ničega ni uobičajenog ni normalnog tvrdi Stevanović.

Od ubistva Ćuruvije u Srbiji je promenjeno nekoliko vlada, ali i dalje nije utvrđeno ko je i zašto ubio Slavka Ćuruviju.

Petar Jeremić
foto: Kurir televizija

- Mislim da mi sada znamo i bez obzira na sudsku presudu, nama je jasno da je država izvršilac toga. Ono što meni, mada nisam veliki pravni stručnjak da bih mogao nešto da pričam, ali mi je nejasno zašto recimo tužilaštvo nije razdvojilo postupak protiv neposrednog izvršioca i protiv organizatora, gde mislim da je moglo možda doći do nekih odgovora - rekao je Petar Jeremić, nekadašnji predsednik izvršnog odbora UNS - a.

Matić je konstatovao da je funkcionisanje našeg pravosudnog sistema problematično:

07:00

BRANKA PRPA U NOVINAMA PREPOZNALA ĆURUVIJINOG UBICU?! Operčna mišljenja o oslobađajućoj presudi optuženih za ubistvo novinara!

- Mislim da nešto nije veoma, veoma ozbiljno u redu sa našim pravosudnim sistemom.

Dobričanin je suprotnog mišljenja:

- Ljudi nisu svesni, govoreći protiv ove presude, koliko loših poruka šalju u javnost, koje mogu da nam se obiju o glavu u budućnosti.

11. aprila 1999. godine ubijen je Slavko Ćuruvija. 25 godina nakon njegove smrti, izrečena je oslobađajuća presuda optuženima za ovo krivično delo. I dalje se postavlja pitanje, ko stoji iza ovog svirepog zločina, ali ostaju i da žive, reči Slavka Ćuruvije: "Boriću se, dok sam živ"

Kurir.rs/Slađana Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:32

NAKON 3 GODINE DOBILA POZIV ZA SUD ZBOG NAGRADE ZA IZVRŠITELJE! Ispovest Snežane Barac kojoj su oduzeli novac bez obaveštenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track