U SUDNICI PONOVO 17. APRILA: Kontić dobio 4 godine zatvora, presuda oborena, a evo zašto je odloženo ponovljeno suđenje
Foto: Kurir

U SUDNICI PONOVO 17. APRILA: Kontić dobio 4 godine zatvora, presuda oborena, a evo zašto je odloženo ponovljeno suđenje

Crna Hronika -

U Višem sudu u Novom Sadu juče nije održano pripremno ročište za ponovljeno suđenje Ivanu Kontiću (31) iz Nikšića.

Do dolaganja je došlo na zahtev njegovih branilaca zbog sprečenosti, jer su od ranije imali zakazana suđenja u drugim predmetima. Naredno je zakazano za 17. april.

Kontiću se suđenje ponavlja jer je Apelacioni sud ukinuo provostepenu presudu po žalbi Višeg javnog tužilaštva. Naloženo je da se suđenje ponovi pred izmenjenim većem.

Prvobitnom presudom od 13. aprila 2023. godine, Kontić je oglašen krivim za teške telesne povrede Miljanu Mandiću (29) iz Beograda i bio je osuđen na četiri godine zatvora, u koju se uračunalo vreme provedeno u esktradicionom pritvoru i i u pritvoru.

Prilikom izricanja presude, tada je rečeno da je takva presuda doneta jer nije dokazano da je 24. avgusta 2020. godine u Novom Sadu pokušao da ubije ovog Beograđanina, što mu se optužnicom stavljalo na teret. Kontić je posle izricanja te presude pušten iz pritvora uz zabranu napuštanja stana uz elektronski nadzor nanogvicom. Od optužbe su oslobođeni Ognjen Leđanac da je učestvovao u tuči, a Luka Vukajlović za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, jer je sudsko veće smatralo da nema dokaza.

Ivan Kontić
foto: Kurir

Protiv provostepene presude žalbe su blagovremeno izjavili Više javno tužilaštvo i branioci okrivljenog Kontića.

Apelacioni sud u Novom Sadu je nakon održane sednice veća 22. novembra prošle godine doneo rešenje kojim se usvaja žalba Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, pa je presuda ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje pred izmenjenim većem.

U obrazloženju svojue odluke, Apelacioni sud je naveo da je presuda doneta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka i na osnovu pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Kontiću je produžena mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora, koja po ovom rešenju može trajati najduže do 22. februara.

Kontić se, podsećamo, optužnicom teretio da je 24. avgusta 2020. godine u Jevrejskoj ulici kod broja 35, sposoban da shvati značaj dela, Mandiću naneo tešku povredu.

Kontić se najpre teretio za pokušaj ubistva, ali je, kako je rečeno prilikom izricanje presuda, sudsko veće nije našlo da je reč o pokušaju ubistva, već nanošenju teške povrede.

Bonus video:

00:38

KONTIĆ KOD SUDIJE, MORAĆE DA OBJASNI ZAŠTO SE KRIO: Ivan Kontić na saslušanju posle izručenja iz Crne Gore, u petak kod tužioca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja