ZABRANJEN PRISTUP MESTU GDE SU ISKLIZNULI VAGONI, ČEKAJU SE STRUČNJACI IZ BEOGRADA: Novi detalji incidenta na pruzi u Rumi
Foto: Kurir/D.Š.

ZABRANJEN PRISTUP MESTU GDE SU ISKLIZNULI VAGONI, ČEKAJU SE STRUČNJACI IZ BEOGRADA: Novi detalji incidenta na pruzi u Rumi

Crna Hronika -

Voz koji prevozi fosfornu kiselinu iskočio je iz šina u železničkoj stanici u Rumi. Vagoni su iskočili 300 metara od železničke stanice.

Četiri vagona kompozicije koja je prevozila fosfornu kiselinu iz "Eliksir" Prahovo za Šabac, iskočila su iz šina.

00:07

Voz u železničkoj stanici u Rumi iskočio iz šina

Kako se vidi na terenu nije došlo do prevrtanja vagona niti do curenja kiseline.

Nezvanično saznajemo da se očekuju stručnjaci iz Beograda koji će proceniti štetu, a očekuje se da će se kiselina pretakati u druge cisterne. Za sada nije dozvoljeno prići mestu iskakanja cisterni iz šina.

1 / 10 Foto: Kurir/D.Š.

"Eliksir" iz Prahova se još nije oglasio u vezi iskakanja vagona, a uskoro se očekuje odgovor fabrike.

Policija i vatrogasci dežuraju na licu mesta, a nakon uviđaja biće utvrđeni razlozi zbog čega je došlo do iskakanja dela voza iz šina.

Fosforna kiselina se koristi za skidanje rđe, kao veštačko đubrivo i kao sastojak u mnogim proizvodima za čišćenje kuće. Iako, fosforna kiselina nije jaka kiselina, čak i u umerenim koncentracijama rastvori fosforne kiseline iritiraju kožu, dok kontakt s koncentrovanim rastvorima može izazvati teške opekotine kože i trajna oštećenja oka.

Isparenja, ukoliko se udišu mogu da dovedu do nagrizanja pluća i simptoma poput astme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track