POTRAGA ZA NAJVEĆOM KRTICOM PODZEMLJA: "Škaljarce" prevario da se sveti za ubistvo u Atini, pa namestio likvidaciju na Krfu! ŠOK
Likvidacija škaljaraca na Krfu, Foto: MUP RS, Corfupress

međunarodna akcija

POTRAGA ZA NAJVEĆOM KRTICOM PODZEMLJA: "Škaljarce" prevario da se sveti za ubistvo u Atini, pa namestio likvidaciju na Krfu! ŠOK

Crna Hronika -

Kavčanin Ratko Živković, zvani Zemo, koji je obuhvaćen krivičnom prijavom kao učesnik u likvidacijama Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u januaru 2020. u Atini, a potom i likvidacijama Alana Kožara i Damira Hadžića na grčkom ostrvu Krf, bio je krtica u škaljarskom klanu!

Živković, kom se trag izgubio posle dvostrukog ubistva na Krfu nije uhapšen u velikoj međunarodnoj akciji "Vertikala" koja je sprovedena 27. februara na teritorijama Bosne i Hercegovine, Srbije, Grčke i Španije, i za njim se traga.

Ratko Živković Zemo
Ratko Živković Zemofoto: Privatna arhiva

Međutim, kako Kurir nezvanično saznaje, na osnovu prikupljenih dokaza otkriveno je da je on bio najveća mafijaška krtica u ratu klanova, koji je počeo još 2014. godine.

- Presretnuta Skaj komunikacija otkrila je da je pred ubistvo Alana Kožara i Damira Hadžića, Živković uspeo da pridobije poverenje Kožara. Tokom juna i jula 2020. bio je u konstantnoj komunikaciji sa njim, ali "škaljarac" nije znao da sve poruke i fotografije koje šalje "prijatelju" završavaju direktno kod vođe kavaćkog klana Radoja Zvicera i jednog od njegovih najbližih saradnika Veljka Belivuka - podseća sagovornik Kurira.

O tome kako je Ratko Živković, zvani Pišta i Zemo, uspeo da se infiltrira posle ubistva u Atini među "škaljarce", na suđenju Belivukovoj grupi govorili su svedoci-saradnici.

- Izvesni Pišta, na Skaju Zemo, koji je bio u Zabeli zbog droge, visoko se kotirao u škaljarskom klanu. Dobijali smo od njega informacije o kretanjima i njihovim planovima - rekao je on i objasnio da je Zemo uspeo da se približi "škaljarcima" posle ubistva u Atini, jer im je obećao da za 200.000 evra može da likvidira jednog od egzekutora - Milinka Milija Brašnjovića.

Milinko Brašnjović
Milinko Brašnjovićfoto: Privatna Arhiva

- Posle dolaska Milija Brašnjovića iz Atine, iscenirana je njegova otmica i ubsitvo, sa Milijem smo otišli u Kotež, svezali smo ga, prosuli smo lažnu krv po njemu, slikali i poslali slike kao da je ubijen, a potom smo iskopali rupu i slikali ga pored. Zemo je te slike poslao "škaljarcima" i tada su počeli da mu veruju.

Alana Kožar u porukama koje je preko Skaja razmenjivao sa njim otkro mu je lokaciju na kojoj se nalazi.

- Slao mu je fotografije restorana u kom sedi, plaže na koju ide ali i vile u kojoj boravi na Krfu - podseća sagovornik i dodaje da su svedoci saradnici ispričali kako su pripadnici klana fotografije kuće upoređivali sa slikama na sajtovima na kojima mogu da se iznajme vile na ovom grčkom ostrvu i da su ga tako zapravo i pronašli.

- Slabo spavam – izgoreo od sunca juče, pa se budio - piše u jenoj poruci koju je navodno preko Skaja Kožar poslao Živkoviću 26. juna 2020., a na koju mu on odgovara da "kupi jogurt i da se namaže".

Poruke je Živković odmah poslao pripadnicima kavačkog klana na grupu, koju su napravili za to ubistvo.

- Tek je došao, ja mislim, čim kaže da je juče izgoreo - komentarisali su oni u čet grupi. Pošto je nastavio da šalje slike koje su oni upoređivali sa različitim lokacijama, plažama i restoranima, Zvicerov saradnik je 7. jula 2020. na grupi napisao "našli smo kožnog".

Ubijen je 23. jula, ispred vile.

Posle likvidacije na Krfu, kako se sumnja, Ratko Živković je Belivuku i njegovom najbližem saradniku Marku Miljkoviću pomogao da u jednu kuću u Crnoj Gori namame i Mileta Radulovića Kapetana, koji mu je bio kum, a koji je ubijen na toj lokaciji.

- Inače, "škaljarci", uključujući i Jovana Vukotića koji je 2022. ubijen u Istanbulu, dugo su verovali da je upravo Radulović a ne Živković krtica u klanu - zaključuje sagovornik Kurira.

Bonus video:

01:00

Debata u Pulsu Srbije: Rat između crnogorskih klanova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track