LIKVIDACIJE U GRČKOJ RASVETLJENE DO DETALJA: Imali su plan da Dedovića i Stamatovića ubiju u tržnom centru, ali OVO IH JE OMELO!
Foto: MUP RS

oglasila se i policija iz Grčke

LIKVIDACIJE U GRČKOJ RASVETLJENE DO DETALJA: Imali su plan da Dedovića i Stamatovića ubiju u tržnom centru, ali OVO IH JE OMELO!

Crna Hronika -

Nakon međunarodne akcije kodnog imena "Vertikala" u kojoj je učestvovala i srpska policija, kada je spovedeno veliko hapšenje osumnjičenih za likvidaciju "škaljaraca" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u januaru 2020. godine u Atini, kao i pripadnika iste kriminalne grupe na Krfu, Alana Kožara i Damira Hadžića, isplivale su nove informacije o ovom slučaju i ulogama pojedinačnih lica koji su učestvovali u pomenutim likvidacijama.

Naime, danas se o četvorostrukom ubistvu iz 2020. godine oglasila i grčka policija.

Igor Dedović, Stevan Stamatović, Alan Kožar, Damir Hadžić
foto: MUP RS

"Škaljarce" je, kako je saopšteno iz policije, ubila kriminalna grupa koju su organizovali Darko Šarić, Veljko Belivuk i odbegli Radoje Zvicer, a među 10 uhapšenih lica u Srbiji, Španiji, Grčkoj i Bosni, nalaze se Milinko Brašnjević, Dušan Jovanović Giba, Dragan Tomić zvani Vojnik, Vladimir Vojinović, Nataša Dedić, Slobodan Vujačić, Vladimir Mandić, Rade Stojićević i Abaz Rabi. Rabi je uhapšen u Grčkoj 27. februara, a o njegovoj ulozi u ovoj grupi pišu i grčki mediji nakon što su tamošnji zvaničnici danas održali konferenciju za medije.

Naime, Abaz Rabi se sumnjiči da je učestvovao u transportu oružja koje je korišćeno u ubistvima, kao i njegovom čuvanju. Takođe, vodio je računa o kretanju članova organizacije na tlu Grčke. Inače, Rabi je uhapšen 27. februara na području Atine, a policija je u njegovoj kući pronašla između ostalog i pištolj i 40 metaka.

Svako od pomenutih uhapšenih lica, kako su naveli iz grčke policije, imao je zasebnu ulogu u organizovanju likvidacija u Atini i na Krfu. Kako su naveli u ove dve likvidacije ukupno je učestvovalo 39 osoba i sve su identifikovane. Od 39 osoba, osmoro njih su direktni izvršioci - četvoro u Atini i četvoro na Krfu.

- Deo njih je bio zadužen za praćenje žrtava, iznajmljivanje kuća, vozila i snabdevanje oružja i celokupne opreme, dok su druga lica imala ulogu "izvršitelja". Tu su i naručioci i organizatori zločina - naveli su iz grčke policije.

Igor Dedović, Stevan Stamatović, Veljko Belivuk
foto: Printscreen / Star.gr, Zorana Jevtić

Prvobitni plan

Kada su identifikovali mete u Grčkoj, članovi organizacije su sa jednom ciljem dobili veliku sumu novca od naručioca, a u ovu zemlju ušli su koristeći falsifikovane putne isprave.

- Za likvidaciju u Atini grupa je imala na raspolaganju dva miliona evra - rečeno je na konferenciji za medije.

Kako bi pobegli od zakona, ubice su koristile različite tehnike pomoću kojih se prikrivali tragove, između ostalog to su maske, perike, rukavice, ronilačka odela, takođe su palili vozila koja su iskorišćena u ove svrhe.

- Inače, prvobitni plan bio je da se "škaljarci" Igor Dedović i Stevan Stamatovič likvidiraju na drugom javnom mestu, odnosno u tržnom centru u Atini gde je velika koncentracija ljudi, međutim, "posao" nisu obavili iz razloga što je lice koje je zaduženo da obezbedi oružje za likvidaciju pomenutih "škaljaraca", kasnio na dogovorenu lokaciju. Najverovatnije je reč upravo o sada uhapšenom Rabiju, s obzirom na njegovu ulogu i zadatke koje je imao u ovoj organizaciji - rečeno je iz grčke policije.

Nakon toga, Dedović i Stamatović ubijeni su 19. januara 2020. u jednom atinskom restoranu dok su sedeli za ručkom sa porodicama, tada je ranjena i Stamatovićeva supruga.

Podsetimo, povodom ovog hapšenja, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije takođe je održalo konferenciju za medije, kada je saopšteno da je ovom akciju zadat veliki udarac organizovanom kriminalu.

Dragan Ivanović, načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), pojasnio je da su jedan deo dokaza protiv osumnjičenih bile i Skaj poruke, ali pored toga ima i materijalnih dokaza koji su prikupljeni u saradnji sa grčkom i španskom policijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja