MINISTARKA PRAVDE NA MEĐUNARODNOM DANU ŽENA SUDIJA U BEČU: U Srbiji žene predstavljaju većinu među nosiocima pravosudnih funkcija
Maja Popović na panelu u Beču, Foto: Ministarstvo pravde

PANEL

MINISTARKA PRAVDE NA MEĐUNARODNOM DANU ŽENA SUDIJA U BEČU: U Srbiji žene predstavljaju većinu među nosiocima pravosudnih funkcija

Crna Hronika -

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović učestvovala je na panelu ,,Inclusive Justice = Resilient Justice", koji je povodom Međunarodnog dana žena sudija u Beču organizovala Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC). Panel je organizovan u okviru kampanje ,,Women in Justice, Women for Justice", koja naglašava ulogu žena i podiže svest o važnosti veće zastupljenosti žena u pravosuđu.

Ministarka se obratila prisutnima na panelu
Ministarka se obratila prisutnima na panelufoto: Ministarstvo pravde

Obraćajući se učesnicima panela, ministarka Popović je izjavila da veća zastupljenost žena u pravosuđu afirmiše pozitivan doprinos svake osobe harmoničnom karakteru država, kroz promovisanje politike usmerene na jednake mogućnosti, zaštitu ljudskih prava i pristup pravdi i javnim uslugama. Ona je naglasila da su rodna ravnopravnost i veća zastupljenost žena u pravosudnim sistemima širom sveta važni činioci za pravičnije ishode rada pravosuđa, čime ono postaje osetljivije za različite potrebe različitih grupa.

- Kroz veću zastupljenost žena omogućava se prevazilaženje implicitnih predrasuda i nesvesnih stereotipa koji mogu postojati u društvu, što za posledicu ima veće poverenje javnosti u pravosuđe - izjavila je Popović.

Pravična zastupljenost žena doprinosi i boljem zadovoljenju pravde, naglasila je ministarka i dodala da je zato ponekad potrebno pribeći korišćenju afirmativnih mera prilikom obrazovanja ili izbora na pravosudne funkcije.

Ministarka Popović
Ministarka Popovićfoto: Ministarstvo pravde

- Žene na pravosudnim funkcijama u Republici Srbiji su veoma cenjene zbog svoje posvećenosti poslu, hrabrosti u donošenju odluka i nepokolebljivoj primeni zakona - istakla je Popović i ukazala na činjenicu da se u Republici Srbiji žene nalaze na funkcijama predsednika Ustavnog suda, predsednika Vrhovnog suda, predsednika Visokog saveta sudstva, Vrhovnog javnog tužioca i Državnog pravobranioca, na šta smo mi kao zemlja veoma ponosni.

- U Republici Srbiji žene predstavljaju većinu među nosiocima pravosudnih funkcija. Od ukupnog broja sudija žene čine 73%, dok ih je 59% na funkciji predsednika suda, a skoro toliko ih je i na javnotužilačkim funkcijama - navela je Popović i dodala: - Republika Srbija će i dalje biti posvećena ostvarivanju rodne ravnopravnosti u pravosuđu, jer sam sigurna da će kvalitet pravosuđa konstantno rasti sa povećanjem broja žena na pravosudnim funkcijama što smo do sada uspeli i da pokažemo egzaktnim podacima, kao i poverenjem javnosti - zaključila je ministarka pravde na kraju svog izlaganja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track