"NAJVEĆA PRETNJA FENTANIL I SINTETIČKE DROGE" Profesor Životić na sednici u UN: Broj korisnika droga veći od 300 miliona
Foto: Privatna Arhiva

"NAJVEĆA PRETNJA FENTANIL I SINTETIČKE DROGE" Profesor Životić na sednici u UN: Broj korisnika droga veći od 300 miliona

Crna Hronika -

Profesor Ilija Životić sa Fakulteta FIM koji je i predsednik OCD IPO Srbija sa Specijalnim Konsultativnim Statusom Ujedinjenih Nacija bio je danas učesnik 77. sednice Komisije za narkotike UN.

- Pre svega svi predstavnici su saglasni da je najveća pretnja po pitanju droga fetanil i sintetičke droge koje narko laboratorije izbacuju na gotovo dnevnom nivou. Osim toga, za Evropu posebnu zabrinutost izaziva erupcija nasilja u Antveperenu i Roterdamu gde je protekle godine zabeležen veliki broj ubistava i oružanih napada među pripadnicima narko kartela u kojima je bilo i povređenih policajaca i civila. Uprkos velikim naporima broj korisnika droga je prestigao broj od 300 miliona dok se na lečenju širom sveta nalazi preko 30 miliona ljudi - kaže on i dodaje:

Ilija Životić
foto: Privatna Arhiva

- Ujedinjene nacije upozoravaju na zabrinjavajući porast stigmatizacije bivših korisnika i osoba koje se nalaze nalečenju od droga koji su u društvu mnogo više omrženi od samih narko dilera, od onih koji stvaraju svetski problem koji godišnje odnosi hiljade ljudi.

Sa druge strane kako Żivotić navodi, o narko dilerima se snimaju filmovi i serije za koje se teško može reći da su kritički nastrojeni prema njima i da destimulišu bavljenje ovom vrstom kriminala.

- Narko klanovi su toliko ojačali u Haitiju i Ekvadoru da su umalo preuzeli vlast u ovim državama što samo govori o ozbiljnosti situacije u svetu. Da bi se uspešnije borili protiv narko kartela potrebna je mnogo bolja međunarodna saradnja i deljenje iskustava, prihvatanje činjenice da su organima bezbednosti potrebniji mnogo veći budžeti i više kadrova kako bi se izborili sa recimo novim trendom a to je stvaranje kriminalnih lanaca sačinjenih od više manjih, nezavisnih grupa, bez nekog formalnog vode cele organizacije - rekao je on.

Bonus video:

00:35

DROGA IZ KINE UBILA 100.000 AMERIKANACA! Fentanil došao na Balkan: Ovo su za medije poručili iz kancelarije za borbu protiv droge

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja