POLICIJA 10 DANA LAVOVSKI RADILA NA SLUČAJU NESTALE DANKE Sve raspoložive snage MUP bile danonoćno fokusirane na pronalazak deteta
Foto: Petar Aleksić, Privatna arhiva

MUP SRBIJE POKAZAO MAKSIMALNI PROFESIONALIZAM

POLICIJA 10 DANA LAVOVSKI RADILA NA SLUČAJU NESTALE DANKE Sve raspoložive snage MUP bile danonoćno fokusirane na pronalazak deteta

Crna Hronika -

Punih 10 dana srpska policija danonoćno je, bez prestanka, tragala za dvogodišnjom Dankom Ilić koja je nestalala dok je sa majkom i bratom bila u vikendici u Banjskom polju kod Bora. Tragičan kraj potrage nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Stotine pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova na terenu, na čelu sa najiskusnijim rukovodiocima i ministrom Bratislavom Gašićem, ali i građani koji su se istog trenutka uključili u potragu i dali sve od sebe da sa državnim organima podele svaku informaciju i saznanje dali su sve od sebe da pronađu malu Danku.

- Pripadnici policije su dali svoj maksimum i pokazali veliki profesionalizam. Nažalost, ishod potrage za devojčicom je tragičan - kaže izvor.

Bor, Danka Ilić, nestala, Banjsko polje
foto: Zorana Jevtić

Podsetimo, majka je 26. marta oko 14 sati prijavila nestanak deteta. Desetak minuta kasnije, prva patrola policije bila je na mestu na kom je žena rekla da je poslednji put videla dete. Istog dana aktiviran je sistem "Pronađi me" preko kog su svi građani Srbije saznali da je nestalo dvogodišnje dete.

- Od prvog trenutka kada je MUP dobio prijavu nestanka deteta, sve raspoložive snage stavile su se na raspolaganje. Na terenu, osim pripadnika policije koji su prikupljali obaveštajne podatke, pretraživali teren i skupljali dokaze, po kiši, suncu, danu i noći, bilo je i rukovodstvo MUP-a. Svaka informacija koja je stizala od građana detaljno je proveravana, sati i sati video snimaka sa kamera su pregledani, svaki kanal je pretražen... Ukrštali su se signali sa baznih stanica, rađena rekonstrukcija na mestu nestanka devojčice - objašnjava sagovornik Kurira kako je tekla potraga za devojčicom.

Već u prvim danima 500 ljudi je pretraživalo svaki objekat, tunel, baru, najiskusniji inspektori, pripadnici UKP takođe su bili angažovani.

- Niko nije pitao kada će kući, da li je potrazi kraj. Niko nije mislio na umor ili glad. Svi na terenu imali su samo jedan cilj - da Danka bude pronađena. Nažalost, uprkos svim naporima, utvrđeno je da dete nije živo - dodaje on.

Svaki meštanin, slučajni prolaznik, saslušan je. Policija je ušla u svaku kuću, proverila svaku informaciju.

Danka Ilić, Bor, Banjsko Polje, deponija
foto: Nemanja Nikolić

- Niko nije očekivao ovakav kraj potrage. Svi koji su učestvovali u potrazi i prikupljanju tragova pokazali su toliku posvećenost da je svako od uključenih od sebe davao maksimum, kao da od njega zavisi da dete bude pronađeno živo - kaže izvor.

Policija je u potrazi za nestalom devojčicom koristila helikoptere, dronove, specijalno obučene pse, kvadove, kamere...

- Vatrogasci-spasioci i specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situcije MUP-a Srbije pretražili su nekoliko kilometara kanala i tunela koji vode od imanja na kom je Danka Ilić nestala do Borskog jezera i rudnika. Pretraživano je i samo jezero. Na terenu je bio i pas za spasavanje iz ruševina i potragu za ljudima, Zigi - dodaje izvor.

Bonus video:

01:20

VUČIĆ: Loše vesti za malu Danku iz Bora, uhapšena dva lica koja su izvršila ubistvo, kako sam shvatio priznali su delo obojica?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track