"ŠKALJARCI" KRENULI NA "KAVČANE", PA UBILI ČLANA SVOJE GRUPE! Šta se krije iza brutalne likvidacije Baranina - uhapšen saučesnik
Foto: Shutterstock, EPA/Boris Pejović

"ŠKALJARCI" KRENULI NA "KAVČANE", PA UBILI ČLANA SVOJE GRUPE! Šta se krije iza brutalne likvidacije Baranina - uhapšen saučesnik

Crna Hronika -

Baranin Radovan Marković (29) stradao je dok je sa Berancem Harisom Kočanom (29) i državljaninom Bosne i Hercegovine V. B. (32) koji je takođe uhapšen, pokušavao da izvrši teško krivično delo na štetu jednog ili više članova njima suprotstavljene kriminalne organizacije kavački klan.

Navodni pripadnik škaljarskog kriminalnog klana, Marković, ubijen je juče, nešto posle 18 sati, u Meterizima, a policija tvrdi da je direktni izvršilac tog zločina Kočan.

Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije Lazar Šćepanović saopštio je da su to krivično delo rasvetlili službenici Sektora za borbu protiv kriminala sa kolegama iz Regionalnog centra bezbednosti "Centar", a uz koordinaciju Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

"Tokom preduzetih uviđajnih i radnji uspostavljena je opsežna blokada rejona od Cetinja do Bara u cilju potrage za izvršiocima ovog krivičnog dela, kao i pretrage terena u cilju pronalaska predmeta i tragova povezanih sa izvršenjem istog. Uviđajem je rukovodio viši državni tužilac iz Podgorice, dok su na lice mesta i u operativnim aktivnostima stavljeni na raspolaganje svi kapaciteti obaveštajno bezbednosnog sektora u vidu ljudskih resursa, tehničke podrške, opreme, gde je u određenom periodu korišćena helikopterska jedinica u cilju lociranja i lišenja slobode izvršilaca krivičnog dela. U relativno kratkom roku, nakon tri sata izviđajnih radnji, identifikovano je lice, neposredni izvršilac krivičnog dela ubistvo na štetu R. M., lice H. K. (29) iz Berana. Sveobuhvatnim istražnim radnjama utvrđeno je da je, sada smrtno stradali sa osumnjičenim H. K. i sa trećim licem planirao izvršenje teškog krivičnog dela na štetu jednog ili više članova suprotstavljene kriminalne grupe na određenom lokalitetu u blizini lica mesta", kazao je Šćepanović.

Objasnio je da je Kočan tokom sprovođenja kriminalnog plana i realizacije teškog krivičnog dela, lišio života svog Markovića.

policija, crnogorska policija
foto: Shutterstock

"Dok je treće lice podmetnulo požar na vozilu koje je korišćeno u ovom krivičnom delu i koje je bilo namenjeno za izvršenje drugog teškog krivičnog dela. Treći saizvršilac je podmetanjem požara uništio sredstva za izvršenje (vatreno oružje) planiranog teškog krivičnog dela. Vozilo koje je korišćeno u izvršenju ovog krivičnog djela, kao i planiranog, je takođe predmet i još jednog krivičnog dela – otuđeno je u jednoj zemlji u regionu, što je potvrđeno u međunarodnoj razmeni obaveštajnih podataka tokom ove istrage", objasnio je Šćepanović.

On je istakao da su policajci danas, u nastavku istrage, prilikom pretrage terana u mestu Rijeka Crnojevića, locirali i uhapsili državljanina Bosne i Hercegovine V. B.

"Za kojeg se sumnja da je povezan sa ovim kriminalnim aktivnostima, a kod kojeg je pronađeno vatreno oružje – pištolj glock kalibra 9 mm".

"Neposredni izvršilac ovog krivičnog djela - H. K. je sproveden tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici uz krivičnu prijavu zbog sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo, kao i krivično delo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 3 Krivičnog zakonika Crne Gore", kazao je Šćepanović.

Dodao je i da su službenici SBPK i RCB "Centar" tokom istrage ubistva Markovića rasvijetlili i krivično djelo teško ubistvo u pokušaju izvršeno 20. novembra 2023. godine, na Cetinju, kada su zoljom napadnuti članovi cetinjske ćelije kavačkog klana Igor Mašanović i Nikola Drecun.

Policija sumnja da je Kočan te noći ispalio granatu iz ručnog raketnog bacača u pravcu automobila u kojem su se nalazili Mašanović i Drecun.

"U odnosu na neposrednog izvršioca raspolažemo podacima da je u prethodnom periodu bio zaposlen u Vojsci Crne Gore i prošao obuku rukovanja raznim vrstama vatrenog oružja i obuku rukovanja ručnim raketnim bacačem", saopštio je pomoćnik direktora UP.

On je poručio da će, bez obzira na izvršena krivična djela, službenici SBPK dati adekvatan odgovor kriminalnim grupama:

"I nastaviti intenzivne i odlučne aktivnosti sa prioritetnim fokusom na neutralisanje njihovog delovanja i sa njima povezanih lica, a koje će se reakcije organa za sprovođenje zakon manifestovati lociranjem i procesuiranjem svih odgovornih lica koji su na bilo koji način dali doprinos u izvršenju više krivičnih dela u odnosu na kriminalne grupe u cilju stvaranja povoljnog bezbednosnog ambijenta".

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track