BIZARNO UBISTVO ŠKALJARCA U CRNOJ GORI! Saradnik ga upucao dok je proveravao pušku: REČENO MI JE DA JE ZAKOČENA, SLUČAJNO SAM
Foto: Profimedia/AFP/Savo Prelević

Specijalno državno tužilaštvo cg

BIZARNO UBISTVO ŠKALJARCA U CRNOJ GORI! Saradnik ga upucao dok je proveravao pušku: REČENO MI JE DA JE ZAKOČENA, SLUČAJNO SAM

Crna Hronika -

Beranac Radovan Marković, označen kao pripadnik škaljarskog klana, ubijen je 3. aprila u mestu Meterizi u blizini Podgorice kada je u njega, kako se sumnja, pucao saradnik Haris Kočan iz istog grada. Prema rečima Kočana, sve se desilo jer je mislio da je automatska puška koja mu je data zakočena, a onda je počeo rafal.

Oni su, prema navodima Specijalnog državnog tužilaštva u Crnoj Gori, opeservirali jednog ili više pripadnika suprostavljenog kavačkog klana, a Kočan je ispričao da su za to dobili novčanu nadoknadu u iznosu od 70.000 evra kao i da je Markovića upucao slučajno.

Crnogorska Policija, policija Crne Gore
foto: Shutterstock

- Naveo je i da su tri, četiri dana u napuštenom objektu kod mesta Meterizi čekali da naiđe meta, a sa njima je bio i državljanin BiH Vanja Burda. Tvrdi da je slučajno upucan Marković. Priznao je i da je imao zadatak 2023. godine da ispali zolju na određenu metu, a tada su napadnuti Igor Mašanović i Nikola Drecun, pripadnici kavačkog klana - navode crnogorski mediji.

Na Drecuna i Mašanovića, da podsetimo, 20. novembra prošle godine ispaljen je projektil iz ručnog bacača. Granata je tada pala ispred blindiranog vozila, pa su tako njih dvojica preživela napad.

Prema navodima Višeg državnog tužilaštva, osumnjičeni Haris Kočan je 3. aprila s umišljajem ubio Marković Radovana.

- Na način što je dok se sa oštećenim nalazio u vozilu marke "mini cooper countryman“ sive boje, italijanskih registarskih oznaka, sedeći na zadnjem sedištu, a oštećeni na mestu vozača, dok je vozilo bilo u pokretu, iz vatrenog oružja – automatske puške, koju je prethodno uzeo od okrivljenog Burda Vanje, za sada nepoznate marke i kalibra, koju je neovlašćeno držao i nosio na javnom mestu, a čije držanje je zabranjeno građanima, ispalio više projektila u pravcu oštećenog, od kojih su dva projektila pogodila oštećenog u predelu leđa, nanoseći mu tom prilikom prostrelne rane, od kojih je kod oštećenog nastupila smrt – navodi se u dokumentu iz istrage u koji je portal Dan imao uvid.

Tužilaštvo dalje navodi da je okrivljeni Burda Vanja u istom vozilu sedeo na mestu suvozača, držeći ispred sebe automatsku pušku, a kako bi pomogao osumnjičenom Harisu Kočani u prikrivanju sredstava kojima je izvršio krivično delo ubistvo i nastalih tragova od istog, benzinom posuo vozilo u kojem su se prethodno sva trojica nalazili, upaljačem napravio plamen koji je izazvao požar na vozilu.

policija Crne Gore, crnogorska policija, uviđaj Crna Gora, forenzika Crna Gora, forenzičari Crna Gora, crnogorski forenzičari
foto: EPA/Boris Pejović

- Okrivljeni Kočan Haris je u svojoj odbrani priznao izvršenje krivičnog dela za koje se tereti i u bitnom naveo da se sa Marković Radovanom slučajno upoznao, kada mu je predložio da za njega odradi neki posao, što je prihvatio, nakon čega su se sreli kod pasarele u naselju Zabjelo, u Podgorici, gde mu je Marković rekao da treba da odradi posao oko lišenja života nekih lica, nije mu navodio imena istih, ali mu je dao mobilni telefon, kao i šifru da bi ušao u njega, tačnije u program na telefonu u kojem će mu stići poruka – deo je navoda iz tužilačke istrage.

Dalje se u dokumentu navodi da se „potom ponovo našao sa njim na istom mestu, Marković je došao vozilom „golf 6″ sive boje, barskih registarskih oznaka, kada su se dogovorili da nastave komunikaciju preko telefona porukama, pa su se opet sreli nakon tri dana kada mu je Marković prvi put saopštio da bi za izvršenje ubistva trebao da mu da novac u iznosu od 40.000,00 € do najviše 70.000,00 €, a kojom prilikom su se dogovorili da za par dana okrivljeni dođe sa svojim stvarima na isto mjesto, gdje će ga čekati i da odatle idu na neko mesto na kojem treba da sačekaju dolazak lica koja treba da liše života“.

U napuštenom objektu stprljivo čekali

Burda je nekoliko dana pre ubistva Markovića izašao iz svog stana sa putnom torbom u kojoj su se nalazili garderoba, hrana i voda, a sa Markovićem se našao na istom mjestu kao i ranije, ali je tom prilikom došao vozilom „Mini Cooper“ miš sive boje i istim je okrivljeni odatle upravljao sporednim putevima, izbegavajući nadzorne kamere.

– U jednom napuštenom objektu, u mestu Meterizi, su proveli tri – četiri dana, čekajući da naiđe meta, a prethodno je proverio automatsku pušku i karabin koje je sa sobom donio u gepeku vozila Marković. Pojasnio je da je prvog dana po dolasku u mjestu Meterizi, Marković pošao vozilom po još jedno lice i ubrzo sa njim došao, kada je video da se ispred suvozačkog mesta, na kojem je to lice sedelo, nalazi automatska puška, ali istu nije proveravao. Nakon što je Marković telefonom obavešten da se meta kreće, uputili su se vozilom ka glavnoj ulici, Marković je upravljao vozilom, nepoznati muškarac se nalazio na mestu suvozača i kod sebe držao automatsku pušku, dok je on sedieo iza suvozača, a automatska puška i karabin su se nalazili na sedištu iza sedišta vozača – deo je tvrdnji Kočana koje je izneo pred tužiocem.

Otkočila se puška

Dalje je naveo da „dok su se vozili nepoznato lice mu je dodalo svoju automatsku pušku, kako bi je proverio i tom prilikom mu rekao da je ista zakočena, pa je on uhvatio za dršku, a metalni deo iste se zaglavio u delu naslona između sedišta vozača i suvozača i kada je istu uhvatio kako bi je proverio, slučajno je stisnuo obarač, kada je počela rafalna paljba iz puške, ispaljeno je šest do osam metaka, a u tom momentu je cijev puške bila usmerena u pravcu Markovića, kada je Marković zaustavio vozilo, a on primetio da je pogođen u predelu desne ruke, a potom i u predelu šake“.

– Izašla su sva trojica iz vozila, rekao je trećem licu da zapali auto, a on i Marković su prešli magistralu i tada je vidio da Marković ima povredu u predelu grudnog koša, pa ga je naslonio na jedno drvo, pokušavajući da mu pomogne, a kako je vidio da otežano diše i da mu ne može pomoći, odlučio je da pođe do glavne ulice i potraži pomoć, a kada je krenuo da ide odbacio je svoju kapu, medicinsku masku, rukavice i kutiju cigareta, a za to vreme je video da je nepoznati mškarac iz njihovog društva sa mesta gde je prethodno došao, tačnije u blizini oštećenog Markovića, pobegao uskim putem u nepoznatom pravcu. Takođe je naveo da je po izlasku na glavni put ugledao policijske službenike kojima je i rekao gde se nalazi povređeno lice – navodi se u dokumentu.

Prema podacima iz tužilačke istrage „okrivljeni Kočan Haris je u svojoj odbrani naveo i da je u novembru 2023. godine angažovan od strane nekog lica kako bi za novac lišio života neka takođe nepoznata lica, kada je aktivirao napravu zolju, kojom je zakačio vozilo Audi“ crne boje.

– Pri čemu je pojasnio da mu je neko drugo lice, pored ovog koje ga je angažovalo, pokazalo gdje treba da postavi zolju, što je i učinio u nekom naselju blizu Cetinja, te da je nakon što je istu aktivirao i nakon što je vozilo marke Alfa“ koje je koristio za izvršenje tog djela, a koje mu je obezbijedio muškarac koji ga je angažovao za to, ubacio u rijeku Moraču, sačekao ga vozilom nepoznati muškarac, koji ga je odvezao do određenog mjesta- navodi se u dokumentu.

Bonus video:

03:16

ŠKALJARAC UBIJEN PRED OČIMA DETETA ZBOG JEDNE ZABLUDE? Spasić: Moguće da je po sredi porodična osveta, izjava supruge indikativna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja