LAZOVIĆ POZAJMIO DARKU ŠARIĆU POLA MILIONA EVRA: Isplivala Skaj prepiska narko-bosa i nedavno uhapšenog crnogorskog bezbednjaka!
Foto: Ana Paunković, Nenad Kostić

ŠIROKO

LAZOVIĆ POZAJMIO DARKU ŠARIĆU POLA MILIONA EVRA: Isplivala Skaj prepiska narko-bosa i nedavno uhapšenog crnogorskog bezbednjaka!

Crna Hronika -

Zoran Lazović, koji je u to vreme bio pomoćnik direktora Uprave policije, šest dana uoči parlamentarnih izbora 2020. godine pozajmio je pola miliona evra optuženom narko-bosu Darku Šariću.

Kako pišu Vijesti, pozivajući se na izveštaj Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore (SDT), taj novac Lazović je pozajmio Šariću kako bi ovaj dao "za izbore i za momke". Istražitelji sumnjaju da mu je novac na sastanku u jednom restoranu u Podgorici, 20. avgusta 2020. godine tražio Milan Vučinić, Šarićev saradnik.

Zoran Lazović
foto: Youtube Printscreen

Lazovića su po nalogu SDT 14. aprila uhapsili pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO). U istoj akciji, policajci kojima rukovodi Predrag Šuković, uhapsili su i bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kojeg SDT sumnjiči da je po Lazovićevom nalogu štitio mafiju.

Dokazi

Uz pomoć Agencije EU za saradnju organa za sprovođenje zakona Europol, tužioci Vladimira Novovića došli su do dokaza da je Lazović pozajmio 500.000 evra Šariću, a u pribavljanju dokaza pomogla im je Skaj aplikacija na kojoj je zabeleženo dopisivanje Lazovićevog sina Petra sa Šarićem i Vučinićem, ali i prepiska Pljevljaka i Zećanina.

- Iz sadržine komunikacije od 20. oktobra 2020. godine između Petra Lazovića i Darka Šarića proizilazi odnos Darka Šarića i Zorana Lazovića, gde se izdvajaju poruke: "Dobro je brate, što radite vi? Kako je stari Vuk? Pozdravi mi Z i tu sam uvek za vas. Pozdravi ga i Tigra uvek’ - konstatuje SDT u spisima u koje su “Vijesti” imale uvid.

Kako, takođe, navode i prema ranijim pisanjima "Vijesti", Petar Lazović preko Skaj aplikacije u komunikaciji sa Šarićem i šefovima kavačkog klana, objašnjava da je Tigar zapravo Ranko Ubović, vlasnik “Bemaksa”, a jasno proizilazi da je pod slovom “Z” njegov otac Zoran Lazović, čije fotografije iz službenih prostorija takođe deli na četu.

Darko Šarić, Petar Lazović
foto: Nenad Kostić, printscreen beraneonline.me

Nudio mu još

To je i zvanično potvrđeno spisima SDT-a, koje potpisuje specijalni tužilac Miloš Šoškić, koji je, analizirajući razmenjene poruke, utvrdio da je Lazović pozajmljivao Šariću novac: “I da mu nudi još da mu pozajmi”.

- Takođe, iz razgovora se identifikuje lice koje oslovljavaju sa ‘Z’ da je okrivljeni Zoran Lazović, s obzirom na to da kada je Petar Lazović obavestio Darka Šarića da je Ljubu Miloviću umro otac i da je teško kada se izgubi otac, Petar Lazović komentariše da se to njemu desi ‘Z’.

Neke od poruka koje se izdvajaju:

- Pozdravi mi Z, ništa kod mene sve po starom, da ako se izvadim iz ovog, radim na tome. A od Papaje nema ništa da čujem, kažu da je pijan stalno.

- Pozdravlja te Z pita ako ti dodatno treba sad je u situaciji da ti pomogne još onoliko.

- Ne treba brate moj, zahvali se ako šta bude trebao zovem ga ja’,

- Teško je kad se izgubi otac, ode nekako i dio tebe, a opet sve je to život i mora da se čovjek pomiri sa tim.

- Ja ne smijem ni da pomislim na to, ja to ne bih preživio bez da mi ne daj bože ko šta uradi Z, onda bih ga svetio do zadnje kapi.

Specijalni tužilac citira i kako je Šarić deset dana pred parlamentarne izbore 2020. godine, preko tada zaštićene aplikacije, pripremao Vučinića za sastanak sa Zoranom Lazovićem.

Darko Šarić
foto: Nemanja Nikolić

- Dana 20.08.2020. godine ostvarena je komunikacija Darka Šarića i Milana Vučinića kojom prilikom Darko Šarić razgovara sa Vučinićem o temama za razgovor Vučinića i Zorana Lazovića, gde se izdvajaju poruke:

- Posle 20h. zvaće Junior da se vidim sa Mesom... Napiši šta treba da kažem.

- Nema tu šta brate posebno, ideš opuštena priča, on je inače se ponudio bio Kim i rekao mu da mi kaže da je tu šta god treba i da učestvuje finansijski, da mi prenese Kim. Ti treba da mu kažeš, da mi nismo hteli ništa da ih mešamo iako znamo da bi sve pomogli, ćutali smo o svemu, a sve mi čuli da onaj Koz - Štetni i ovi prete njima i da si ti sa mnom o svemu pisao, da sam ti ja rekao - neka ih neka prete, a i mi svoje rešavali. Ovo su ti ideje, a ti na osnovu ovoga što vidiš dodaj ili oduzmi.

- Hoćeš finansije da mu pominjem? Il’ čekam da on sam pomene?

- Hoću naravno. Kaži trebao onaj Karlo go*no neke pare tu da nam pošalje, ali stalno odlaže, treba nam pozajmica od 500 do milion koliko ima, hoću da dam za izbore i za momke tu. Kaži da sačekamo izbore da zapnemo svi koliko možemo pa da se dogovrimo za ova go*no, jer smo blizu da to završimo - piše u tužilačkim spisima.

Čitajući poruke između Šarića i Vučinića, tužilac je otkrio i da Zećanin izveštava Pljevaljaka, koji je u tom trenutku u beogradskom zatvoru, kako je protekao sastanak.

- Nakon završenog sastanka, Milan Vučinić izvještava Darka Šarića o čemu su razgovarali i proslijeđuje mu poruke koje mu je poslao Petar Lazović. U porukama Milan Vučinić je izrazio divijenje Zoranu Lazoviću, izrazio divijenje što je sina pustio u prve redove, a na to mu je Petar Lazović poslao poruku da je sve dobro rekao njegovom ocu. Iz te komunikacije proizilazi da je od Zorana Lazovića tražio pozajmicu od 500.000 - 1.000.000 eura. Izdvojene poruke: ‘Burazeru! Sve sam prenio kao što si reka... Reka sam Mesi da je pokaza kakav je čovjek, kad je svoje dijete, Juniora gurnuo u prve redove. U vatru...a ima si mogućnosti da ih držiš sa strane, ko drugi, da te boli uvo za sve.. Kaže da je to uradio zbog sebe i zbog čovjeka kog poštuje i voli. Misli na visokog. Pita sam ga za pozajmicu. Reka je da sad ima puno troškova oko izbora, da drugove puno troši oko toga, misli na Ub. Zovemo ga Tigar.. Da sad može da 500 da, to jes, do nedelje veče ili ponedeljak. Posle izbora ako bude trebalo da vidi za ostalo... Reka sam da posle izbora vidimo šta može da se završi oko ovih naših stvari, svako da pomogne koliko može... Slaže se sa tim. Moramo bit pametni, nema mjesta za greške. Reka sam sve što pričamo ostaje i umire sa nama. Cijelo vrijeme je bio prisutan Junior. Reka sam da si Juniora u početku gleda kroz njega. A sad da si vidio da je pravi momak, brat. Da hoće sve. Da si ga takvog zavolio... Reka sam za one momke iz BG. Da su dobri momci, da nam mogu koristit u BG, ako im šta bude trebalo, da ćemo ići preko njih - piše u njihovoj prepisci.

U tužilačkim spisima konstatuje se da Šarić i Vučinić 23. i 24. avgusta 2020. godine ponovo komuniciraju u vezi sa novcem: “Za koji postoji osnovana sumnja da ga je pozajmio okrivljeni Zoran Lazović”...

SPO utvrdilo je da su pripadnici organizovane kriminalne organizacije, u međusobnoj komunikaciji, Zorana Lazovića oslovljavali sa tri nadimka - “Z”, “Kralj” i “Mesa”...

Bratski smo se borili za izbore

Braća Darko i Duško Šarić razgovarali su nakon izbora 2020. godine o Zoranu Lazoviću, a iz te komunikacije tužioci zaključuju i kakav odnos je optuženi Pljevljak imao sa dugogodišnjim funkcionerom tajne i javne policije.

Duško Šarić
foto: Zorana Jevtić

- Bili Žabac i ovaj kum na ručku juče, bili Mesa i svi ovi glavni od vlasti. I onaj Mesin govorio kako smo dali po 100 hilj i kako smo se pravo bratski i pošteno borili za izbore. Kaže pred njih 20 je pričao. A Mesa kaže to su naša rođena braća. Mesa mi je neki dan nudio para ako mi treba, valjda vidjeli da smo ostali uz njih, da smo se isto ponašali - piše Darko Šarić mlađem bratu.

Njih dvojica nakon toga su, piše tužilac Šoškić, komentarisali i promjene u tužilaštvu.

Tužioci su čitali i prepisku te braće oko vraćanja dijela duga Lazoviću.

- Hoću da te pitam ove pare što si poslao za posao, dato je od njih 100 Mesi, 47.500 Beni za posao neki Roterdam, 15 Zelenoj, uz dostavljanje spiska u rukopisu - pojašnjava Šoškić u spisima.

Darko Šarić
foto: Ana Paunković, Nenad Kostić

Lazović je poslednja osoba na planeti koja bi ostavila familiju i pobegla

Advokati Zoran Piperović i Stefan Jovanović, izjavili su žalbu veću Višeg suda u Podgorici na rešenje sudije za istragu, kojim je određen pritvor Zoranu Lazoviću.

- U žalbi smo istakli da apsolutno nema dokaza iz kojih bi proizilazila osnovana sumnja da je Zoran Lazović izvršio bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, a kamoli ova krivična djela. Radi se zapravo o nečemu što je bio predmet medijskih napisa duži vremenski period unazad i da je to sada samo navedeno u naredbi za sprovođenje istrage bez ijednog dokaza. Zoran Lazović nikada nije koristio, niti bio u posjedu kriptovanog telefona o čemu dovoljno govori činjenica da ni Europol nije dostavio podatak da je imao kriptovani telefon, a znamo proceduru da Europol uvijek dostavlja tu vrstu informacija. Što se tiče opasnosti od bjekstva, izlišno je pričati o tome. Duži period sa najviših državnih adresa mu se prijeti hapšenjem. On je ovdje u Crnoj Gori. Lazović je više puta javno govorio da neće napuštati Crnu Goru. Pismom se obratio glavnom specijalnom tužiocu mjesec dana prije hapšenja, da zna da mu se sprema spektakularno hapšenje, ali da nema namjeru da ometa ili izbjegava rad tužilaštva i da je tu na raspolaganju. Naveo je u pismu da je dovoljno da ga pozovu telefonom. Mimo toga, jedino je mogao da se veže za banderu ispred policije. Apsolutno nema govora o opasnosti od bjekstva Zorana Lazovića. On je posljednja osoba na planeti zemlji koja bi ostavila 15-oro unučadi i ostalu familiju i pobjegao - izjavio je advokat Jovanović.

(Kurir.rs / Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track