OJADILI BUDŽET SRBIJE I PRIVREDNO DRUŠTVO ZA SKORO 27 MILIONA DINARA: Velika akcija srpske policije, pohapšeni zbog utaje poreza
Foto: Shutterstock

OJADILI BUDŽET SRBIJE I PRIVREDNO DRUŠTVO ZA SKORO 27 MILIONA DINARA: Velika akcija srpske policije, pohapšeni zbog utaje poreza

Crna Hronika -

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca, poreska utaja i poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost.

Uhapšen je V. D. (52) iz Niša zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela pranje novca, poreska utaja i poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost i M. C. (45) takođe iz Niša, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela pranje novca i poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost.

Uhapšeni su i M. N. (46), D. M. (59) iz Niša, A. F. (44) iz Zemuna i Ž. S. (67) iz okoline Prokuplja, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca u pomaganju i poreska prevara, dok je policija podnela krivičnu prijavu protiv šezdesetdvogodišnje žene iz Niša, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo pranje novca.

Sumnja se da su V. D. i M. C. kao bivša odgovorna lica privrednog društva „Katrin kompani“ doo iz Niša, u periodu od jula 2022. godine do februara 2023. godine, sa računa ovog privrednog društva preneli novac u iznosu od oko 78.183.000 dinara, na račune tri privredna društva čija su odgovorna lica osumnjičeni M. N., D. M. i A. F., sa kojima su prethodno dogovorili da sačine fiktivne račune za nabavku opreme i usluge šivenja od ovih privrednih društava, iako su znali da ona nemaju zaposlene radnike, magacinski prostor i opremu.

policija, policija noć
foto: Nemanja Nikolić

Potom su, kako se sumnja, A. F. i D. M. svoj deo novca preneli na račun privrednog društva osumnjičenog M. N. koji je novac u celosti dalje preneo na tekući račun osumnjičenog Ž. S., na osnovu iznajmljene građevinske opreme i mehanizacije koju Ž. S. nije posedovao, i koji je istog dana celokupan iznos elektronski prebacio na tekuće račune osumnjičenih V. D., M. C., D. M., M. N. i šezdesetdvogodišnjakinje, na ime navodne pozajmice.

Petoro osumnjičenih su potom podizali deo novca u iznosu od 9.096.500 dinara, dok su V. D. i M. C. ostatak novca u iznosu od 69.086.200 dinara uplaćivali na račune svojih privrednih društava „Katrin kompani“ doo i „KG - Katrin grupacija“ doo, na ime pozajmice osnivača za likvidnost.

V. D. i M. C. su na taj način celokupan iznos novca držali i koristili za svoje potrebe sa znanjem da je stečen kriminalnom delatnošću i sa obračunatim porezom, naneli štetu privrednom društvu „Katrin Kompani“ doo i budžetu Republike Srbije u iznosu od 26.971.367 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni u Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Bonus video:

01:28

PREVARILI DRŽAVU ISPUMPAVANJEM PARA NA RAČUNE FIKTIVNIH PREDUZEĆA! Istražujemo: Kakva kazna čeka osmoro uhapšenih za UTAJU POREZA?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track