OSUMNJIČENI ZA MASAKR KOD MLADENOVCA DANAS PRVI PUT PRED SUDOM! Advokat Roskić otkriva da li je moguća kazna doživotne robije
Foto: Privatna Arhiva

suđenje urošu blažiću

OSUMNJIČENI ZA MASAKR KOD MLADENOVCA DANAS PRVI PUT PRED SUDOM! Advokat Roskić otkriva da li je moguća kazna doživotne robije

Crna Hronika -

Uroš Blažić, koji je 4. maja prošle godine izvršio masakr u selima Dubona i Malo Orašje danas će biti izveden pred sud. Ubica iz Mladenovca, koji je usmrtio osmoro, a ranio 12 ljudi pred Višim sudom u Smederevu trebalo bi da se izjasni o krivici, a postupkom su obuhvaćeni i Urošev otac i ujak.

Više detalja o ovom postupku reći će nam , advokat i nekadašnji načelnik BIA Radiša Roskić sa kojim je razgovarala novinarka Kurira Ksenija Stojiljković.

Radiša Roskić
foto: Kurir televizija

- Danas će se odvijati i odviti pripremno ročište. To je prva faza krivičnog postupka u ovom krivičnom događaju koji je zaista obeležio godinu za nama i verovatno značajno dug vremenski period pred nama. Pripremno ročište je prva faza krivičnog postupka gde će se izneti optužba, gde će se okrivljeni kratko izjasniti o optužbi i gde tužilaštvo na jednoj strani i odbrana na drugoj strani predložiti dokaze koje namerava da izvede u toku postupka. U principu lica za koja se planira ispitivanje u svojstvu svedoka, a inače je na pripremnom ročištu isključena javnost, ne bi smela biti upoznata sa svim prethodnim delovima krivičnog postupka - rekao je Roskić i dodao:

03:30

OSUMNJIČENI ZA MASAKR KOD MLADENOVCA DANAS PRVI PUT PRED SUDOM! Advokat Roskić otkriva da li je moguća kazna doživotne robije

- Sasvim je sigurno da će porodice oštećenih, dakle najuža rodbina, roditelji, braća, sestre, nesrećno poginulih, mladih ljudi, biti vrlo aktivni u ovom postupku. U Urošu Blažiću se na teret stavlja osim teškog ubistva, kako je i potvrđeno optužnicom, i sticaj krivičnog dela otmice, neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila i neovlašćena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Njegovom ocu se istom optužnicom na teret stavlja, neovlašćena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.

Za teško ubistvo je predvoiđena kazna doživotne robije, ali ne i za lica mlađa od 21 godine:

Mapa ubice, Mladenovac, Šepšin, Dubona, Masovni Ubica, Uroš Blažić, Malo Orašje, Orašje
foto: Nemanja Nikolić, Petar Aleksić, EPA Andrej Cukic

- Za teško ubistvo je predviđena najteža moguća kazna, dakle doživotni zatvor, koji se prema odredbama zakona ne može primeniti u slučaju da izvršilac u vremenu izvršenja krivičnog dela nije imao navršenu 21 godinu života. To je ovde slučaj. Zbog toga je maksimalno zaprećena kazna za teško ubistvo kada je u pitanju Uroš Blažić zapravo 20 godina zatvora.

Na pitanje da li je moguće da u Blažićevom slučaju dođe do presedana i dosudi mu se kazna doživotne robije rekao je:

. Presedan se ne može dogoditi u slučaju da postoji sistem zakonskih propisa koji je bio u primeni u vreme izvršenja određenog krivičnog dela. Čak i u situaciji kada bi se zakonski propisi kroz zakonodavnu inicijativu i postupak izmenili, druga kazna ne bi mogla biti primenjena.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:47

KAKVU PRESUDU MOŽEMO OČEKIVATI ZA MASAKR U RIBNIKARU? Stručnjaci odgonetnuli pravna pitanja: Roditelji spremaju kolektivnu tužbu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja