NAJOPASNIJI NARKO-BOSOVI PRED SPECIJALNIM SUDOM ZBOG 7 TONA KOKAINA: Među njima Pink Panteri i dvojica vladara iz senke!
Foto: MUP Srbije, MUP

pripremno ročište

NAJOPASNIJI NARKO-BOSOVI PRED SPECIJALNIM SUDOM ZBOG 7 TONA KOKAINA: Među njima Pink Panteri i dvojica vladara iz senke!

Crna Hronika -

U Specijalnom sudu u Beogradu u ponedeljak je počelo pripremno ročište pred početak suđenja pripadnicima organizovane kriminalne grupe Balkanski kartel, a na čijem su čelu neki od najozloglašenijih narko-bosova!

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Miroslava Starčevića, Mladena Lazarevića, Radisava Radovića, Ljubiše Lindo, Milovana Zdravkovića, Zorana Jakšića, Vladana Soldo, Miloša Radosavljevića, Gligorija Peljevića, Petra Miloševića, Mirka Pavlovića, Miloša Jovanovića, Aleksandra Ilića, Dragana Đorđevića, Milana Mitića, Dragana Nikolića, Ivana Cvetkovića, Marka Radovanovića, Nikole Đorđevića i Deniza Mihajlovića, jer postoji opravdana sumnja da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Na optužnicu se nalazi ukupno 20 lica od kojih su 14 uhapšeni, a njih šestorica se nalaze u bekstvu, a za njima se intenzivno traga, a sudi im se u odustvu. Takođe, raspisana je poternica uključujući i međunarodnu poternicu za svako lice.

Vođe

Kako organizatori ove kriminalne grupe označeni su Miroslav Starčević i Mladen Lazarević zvani Mladenče čije je ime pominjano i na suđenju klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Mladen Lazarević
Mladen Lazarević

Lazarević je bio pripadnik "Pink Pantera" koji je učestvovao u spektakularnoj pljački u Dubajiju, a kum mu je bio ubijeni Ljepoja sa kojim je učestvovao u ovoj "operaciji".

Milan Ljepoja
Milan Ljepojafoto: Privatna Arhiva

Naime, svedok-saradnik u postupku protiv klana Belivuk, Srđan Lalić , ispričao je da su pripremali ubistvo Ljepojinog kuma jer se verovalo da je imao veze sa pokušajem ubistva Zvicera, ali da su ga kasnije preobratili da počne da radi za kavački klan.

- Taj Mladen je imao obezbeđenje i blindu, pratili smo ga, imali smo ubrzo njegovu rutinu. U međuvremenu se saznalo da nije učestvovao u Ukrajini, ali priprema njegovog ubistva, iskorišćene su tako što mu je Zvicer sve to poslao i rekao da želi da ga ubije škaljarski klan, i tako ga je uvukao u taj sukob i pridobio na svoju stranu - otkrio je Lalić.

Ova organizovana kriminalna grupa se tereti da je učestvovala u međunarodnoj trgovini od oko sedam tona kokaina. U konkretnom slučaju predmet ovog postupka su tri zaplene kokaina.

- Period izvršenja krivičnih dela je od decembra 2019. do avgusta 2020. godine. Najveća količina je zaplenjena na Arubi u februaru 2020.godine, a pripreme su započete u decembru 2019. godine, kada je presretnut brod „Aresa“ i tom prilikom je pronađeno i zaplenjeno 4,5 tone kokaina. Sledeća zaplena u količini od 1.200 kilograma kokaina usledila je u junu 2020. godine u Belgiji, dok je u avgustu 2020. godine u Roterdamu - Kraljevina Holandija zaplenjeno preostalih 742 kilograma kokaina - navodi se u saopštenju ovog tužilaštva.

Pored ove tri zaplene, predmet optuženja je i velika količina oružja različite vrste automatskog, poluautomatskog kao i municije i eksplozivnih naprava.

- Reč je o oružju koje je pronađeno prilikom lišenja slobode jednog od lica koje pripada tzv „niškoj grupi“, a pronađeno je prilikom pretresa stana u Nišu - navodi se.

Pored navedenog, odlukom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal blokirani su svi računi, sefovi, sva pokretna i nepokretna imovina - stanovi, kuće i vozila, inostrani novac u iznosu od više od tri miliona evra, skupoceni satovi i nakit.

Zoran Jakšić

Jedan od pripadnika Balkanskog kartela je i Zoran Jakšić koji se već nalazi na izdržavanju kazne za šverc narkotika i to u Peruu gde je pravosnažno osuđen 2021. godine na 25 godina zatvora zbog šverca 800 kilograma kokaina.

- Policija i obaveštajne službe su ga, dugo pre hapšenja u julu 2016, pratile, prisluškivale i snimale. Snimljen je čak i sastanak na kom ugovara kupovinu dve-tri tone kokaina koji bi poslao u Evropu - podsećaju izvori i dodaju da je Jakšić poznat po nadimku „čovek sa hiljadu lica“.

Zoran Jakšić
Zoran Jakšićfoto: Printscreen

- U trenutku hapšenja imao je čak 40 lažnih identiteta. Kad je pomoću otisaka prstiju i bioloških tragova potvrđen njegov identitet, peruanske vlasti su shvatile da im je to stari znalac, koga su hapsili još krajem devedesetih godina - podseća izvor.

Dragan Đorđević, zvani Gaga, navodno je takođe bio uhapšen posle spektakularne pljačke "Pink Pantera" u Dubajiju 2008. godine za koju se veruje da je organizovao Milan Ljepoja.

Gligorije Peljević
Gligorije Peljevićfoto: MUP, argentinska policija, Ilustracija

Pripadnik ovog kartela je i Gligorije Peljević (73) inače hapšen i 2015. u Madridu kada je zaplenjeno 3,5 tone kokaina.

Bonus video:

02:35

Uhapšen jedan od najtraženijih srpskih narko bosova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track