SUĐENJE BELIVUKU I MILJKOVIĆU POČELO ISPOČETKA: Pročitane optužnice, okrivljeni se izjasnili, glavni pretres se nastavlja sutra
Foto: Nenead Kostić, Zorana Jevtić, Dado Đilas

SUĐENJE BELIVUKU I MILJKOVIĆU POČELO ISPOČETKA: Pročitane optužnice, okrivljeni se izjasnili, glavni pretres se nastavlja sutra

Crna Hronika -

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji se terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje, počelo je ispočetka u Specijalnom sudu u Beogradu, a sada pred novom predsednicom sudskog veća Zoricom Avramović.

Tokom današnjeg dana, pročitane su optužnice, nakon čega su se optuiženi izjasnili o krivici.

18.20 - Glavni pretres se nastavlja sutra

Današnji glavni pretres je prekinut i nastaviće se sutra, kada će advokati izneti svoja uvodna izlaganja.

18.02 - Tužilac o dokazima u vezi sa ubistvom Gligorijevića

Tužilac je detaljno opisao koji su dokazi u vezi sa ubistvom Aleksandra Gligorijevića, materijlne, iskaze svedoka, kao i porodice oštećenih.

To je učinio i za sve ostale žrtve, kao što se navodi i u pročitanoj optužnici, ali i za druga krivična dela koja se okrivljenima stavljaju na teret.

Tužilac je insistirao i na, kako kaže, svireposti koja se jasno vidi na fotografijama koje su pribavljene putem presretnute komunikacije.

17.54 - Predsednica suda pozvala je tužioce i odbranu da iznesu uvodna izlaganja

- Ostajemo pri svemu što se navodi u optužnici. Izložili smo dokaze na kojima se zasniva optužba kao i pravna pitanja o kojima će se raspravljati. Imamo materijalne tragove, svedoke saradnike koji će se izjasniti o krivičnim delima, iskazi osumnjičenih, sada okrivljenih, kao i prepiske sa aplikacije Skaj koje su zakonito pribavljene - naveo je tužilac i dodao:

- Postoje fotografije i video zapisi, kao i iskazi oštećenih koji su prepoznali svoje članove porodica.

17.37 - Završeno čitanje optužnica, izjašnjavaju se okrivljeni

Čitanje optužnica je zavšeno, a sudije je rekla da se sada prelazi na sledeću fazu, odnosno na izjašnjavanje okrivljenih, prvi na redu je Veljko Belivuk.

Razumeo sam optužnicu, nisam kriv ni za jedno delo koje mi se stavlja na teret. Izneću svoju odbranu detaljno, ali sada neću odgovarati na pitanja. Hvala - rekao je Belivuk

Nakon njega izjasnio se Marko Miljković.

Razumeo sam optužnicu, nisam kriv ni za jedno delo. Izneću odbranu, na pitanja suda ću odgovarati, a na pitanja tužolaštva onda kada mi dostave obdukcione nalaze ovih navodnih nestalih, ili kako ih već oni zovu - rekao je Miljković.

Veljko Belivuk, Velja Nevolja, Marko Miljković, Ritopek, Kuća Strave
foto: Zorana Jevtić, Dado Djilas, Ana Paunković

Braća Budimir takođe su se izjasnili i rekli da nisu krivi, a Miloš Budimir je rekao da "ne zna ništa o ovim što je pročita i da samim tim nema šta da prizna".

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić takođe je rekao da je razumeo optužnicu i da će izneti odbranu shodno sporazumu koji je potpisao.

Lalić se izjasnio krivim, a to je učinio i okrivljeni-svedok Bojan Hrvatin.

Srđan Lalić, specijalni sud
foto: Nenad Kostić, MUP

Izjašnjavam se krivim po svim tačkama optužnice i izneću odbranu, ostajem pri svemu što sam rekao ranije - rekao je Hrvatin, a to je ponovio i treći okrivljeni-svedok Nikola Spasojević.

Svi ostali okrivljeni izjasnili su se da nisu krivi, a Nemanja Lakićević bio je izričit i rekao da na pitanja tužilaštva "nikada neće da odgovara".

Lakićević je, da podsetimo, na poslednjem ročištu koje je održano sa sudijom Vinkom Beharom pušten iz pritvora, da se brani sa slobode.

Okrivljeni Milovan Tadić izjasnio se da nije kriv.

Optužnicu sam razumeo, ali samo jezički, uopšte ne razumem šta mi se stavlja na teret - rekao je Tadić.

17.30 - Čita se deo optužnice vezan za ubistvo Radojevića

Tužilac sada čita deo optužnice po kojoj su pripadnici ove OKG okrivljeni za ubistvo Zdravka Radojevića, odnosno dopunu za isto delo koje se nalazi i na prvoj optužnici.

Zdravko Radojević
foto: Privatna Arhiva

17.23 - Mitićevo telo isekli na komade, samleli i bacili u Dunav.

Ova optužnica podignuta je protiv Veljka Belivuka i 11 članova njegove kriminalne grupe.

Ovom optužnicom obuhvaćen je i Senad Rešović, pripadnik grupe koji je uhapšen oktobru, dok su svi ostali optuženi u pritvoru od 4. februara 2021. godine.

- Okrivljeni su da su hteli da se reše Mihajlovića jer je prodavao veće količine droge, te je bio konkurencija. Tako su Miljković i Belivuk u martu 2019. godine doneli odluku da se on ubije. To su učinili na taj način što su u kući u Surduku otrovali Mihajlovića nepoznatom supstancom, napravili lomaču, na koju su stavili telo Mihajlovića, a potom je zapalili. Prethodno su ga vezali, tukli i mučili i primoravali da kaže gde drži drogu, otključali mu telefon i od njegovog druga A.N. zahtevali da im preda mašinu za pravljenje tableta. To su radili u kući u Ritopeku, a zatim telo prevezli u Surduk gde su ga i ubili – navodi se u optužnici.

Belivuk, Miljković i njihov klan, osim za ubistvo Gorana Mihajlovića, optuženi su i za ubistvo Nikole Mitića, koga su 10. avgusta 2020. godine usred bela dana oteli ispred američke ambasade u Beogradu, mučili na stadionu Partizana u prostorijama koje su zvali "baza", a potom ubili u klanici u Ritopeku.

Nikola Mitić
foto: Nestali Srbija

Oni su posle zločina razmenjivali poruke preko aplikacije Skaj. Kada su ga oteli, Belivuk je čestitao svima koji su učestvovali u "akciji".

"Svaka čast svima", poručio je Belivuk na njihovoj grupi za dopisivanje.

"Braćo, hvala. Svaka čast svima, ovo je desetka", dodao je Miljković.

Belivuk: "Usred belog dana, pred ljudima, nema bezobraznije, sad ćemo da se maknemo".

Telo Mitića, prema navodima optužnice, isekli su na komade, samleli i bacili u Dunav.

17.04 - Završeno čitanje prve optužnice

Tužilac je završio sa čitanjem prve optužnice i prešao na čitanje druge prema kojoj su okrivljeni optuženi za još dva ubistva, Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića.

17.00 - Narkotike držali u Humskoj

U nastavku je pročitana deveta tačka po optužnici, a to je držanje i neovlašćena prodaja narkotika koju su okrivljeni, prema navodima u istoj, između ostalog držali i u prostorijama na stadionu u Humskoj gde im je bila "baza".

Partizan, Sabah, Stadion Partizana, Humska, grobari
foto: Screenshot

16.50 - Nastavljeno čitanje optužnice

U Specijalnom sudu je nastavljeno čitanje optužnice i to u vezi sa krivičnim delima otmica i silovanje, dana 8. 9. i 10. avgusta 2020. u restoranu u Humskoj, u prostorijama ispod tribine, pojedini pripadnici ove OKG su silom odveli i maltretirali I.S, koji je preživeo stravično mučenje.

Šejić Aleksa, Mijat Simeunović i Lukić Selak Miloš zatekli su I.S. ispred restorana s telefonom u ruci i na silu ga uvukli u prostorije.

Zahtevali su da im kaže ko ga je poslao i optuživali ga da je cinkaroš, da ih snima, prati, i da sve to radi za navijačku grupu „Alkatraz“.

O tome su obavestili Miljkovića i Belivuka, zaključali ga u prostorije koje su koristili, držali vezanog tri dana i naizmenično ga tukli.

Tukli su ga drvenom motkom, koju su polomili od udaranja, jer je navodno “nameštao” vođe grupe. Aleksa Šejić ga je silovao - navodi se u optužnici i dodaje da su I.S. zatim pustili i rekli mu da se ne vraća, a da će ga u suprotnom, ubiti.

Inače, Šejić je, prema navodima Tužilaštva za organizani kriminal, radio kao konobar u Humskoj, a zadatak mu je bila i prodaja narkotika u pomenutom kafiću.

16.00 - Određena pauza

Sudija je odredila pauzu u trajanju od pola sata.

15.56 - Ljepoju namamili pričom o kupovini blindiranog vozila

Prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal, tužilac je na današnjem suđenju pročitao da su 9. 12. 2020. pripadnici ove kriminalne grupe ubili Milana Ljepoju.

Namamili su ga pričom o kupovini blindiranog vozila, a Ljepoja je prihvatio ovu lažnu ponudu.

Tako su 8. 12. 2020. u dvorište dovezli blindirani BMW da bi izgledalo uverljivije.

Belivuk, Hrvatin, Lalić i Janković su stezanjem kese navučene preko glave i žicom oko vrata su ubili Ljepoju, fotografisali njegove izmasakrirano telo, a potom slike slali kontaktima iz njegovog telefona, koji je bio otključan tako što su ga prinudili da to učini.

Takođe, kako je pročitao tužilac, prilikom pretresa vikendice u Ritopeku zaplenjena je velika količina oružja i municije.

Zaplenjene su automatske puške, poluautomatske puške, malokalibarske puške, pištolji, lovačke puške, startni pištolji, pumparice, revolveri, plastični eksploziv, granate, mine, ručni raketni bačac, detonatorske, kapisle…

15.37 - Detaljno navedeno kako su izvedena ubistva

Za svako od ubistava detaljno je navedeno na koji način je ubistvo izvedeno, pa tako za ubistvo Gorana Veličkovića zvanog Goksi u optužnici stoji da su okrivljeni u Ritopeku u posebnoj prostoriji koju su nazvali "klanica" instalirali industrijsku mašinu za mlevenje mesa kojom su mleli tela ubijenih.

Ritopek, Kuća Strave, Veljko Belivuk, Marko Miljković, Radoje Zvicer, Kavački klan
foto: Nenad Kostić

U toj prostoriji su pod i zidove prekrili najlonom, a nakon ubistava su prostoriju i mašinu čistili hemijskim sredstvima kako bi sprali dokaze.

- 3. avgusta 2020. godine Belivuk, Miljković, Miloš Budimir, Janković, Đurić, Lalić, Spasojević, Tešić, Hrvatin i Draganić ubili su navijača Partizana Gorana Veličkovića Goksija.

Prethodno su ga namamili u Višegradsku ulicu pričom oko navodne kupovine oružja. Nakon sastanka Hrvatin i Veličković su seli u automobil, a potom su se uputili na dogovoreno mestu sa navodnim prodavcem oružja.

Ostali pripadnici klana su ga potom prema navodima iz optužnice savladili uz povike "policija" i ubacili u tovarni deo pik-apa i odvezli u Ritopek - naveo je glavni tužilac.rema navodima optužnice Miljković sekirom u glavu udario i odsekao mu glavu.

Na izmasakriranom telu napisali su "Korać p***a i fotografije slali kontakt brojevima Veličkovića. Fotografije su delili i međusobno delili uz monstruoznu poruku:

"Vidi, lutko, Meksiko usred Beograda".

Potom su telo samleli i bacili u Dunav.

15.30 - Tužilac počeo sa čitanjem prve optužnice

Tužilac je počeo sa čitanjem prve optužnice, kao i nadimaka sa kriptoivane aplikacije skaj koju su okrivljeni, ali i njihove žrtve koristili.

Neki od nadimaka su: Veljko Belivuk koristio je nadimke Soprano i Sop, Marko Miljković - Kratos, Leon, Miloš Budimir - Ares, Marko Budimir - Kantona, Bojan Hrvatin - Leo Luca, Anakin, Srđan Lalić - Bari Majls, Nemanja Đurić - Tajson, Nebojša Janković - Hel, Vlade Draganić - Brale, Dejan Tešić - Fleš.

Njihove žrtve bile su: Aleksandar Gligorijević - Ronin, Goran Veličković Goksi - Žuti, Lazar Vukićević - Drug 2L, Zdravko Radojević - Kaniđa i Milan Ljepoja - Zvonce.

Za svako od ubistava navodi se da su okrivljeni imali pripremljenu mašinu za mlevenje mesa, najlone i sredstva za čišćenje, kao i da su žrtve prethodno mučili.

15.14 - U sudnici će biti pročitane obe optužnice na zahtev prisutnih

Na zahtev prisutnih, u sudnici će biti pročitane obe optužnice protiv okrivljenih pripadnika organizovane kriminalne grupe na čelu sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Prva optužnica je, da podsetimo, napisana na 322 strane, i njom je ova kriminalna gupa optužena za pet ubistava, nelegalno držanje i rasturanje narkotika i oružja, otmicu i silovanje.

Reč je o brutalnim ubistvima izvršenim u vikendici u Ritopeku gde su mučeni i likvidirani Aleksandar Gligorijević Puki, Goran Veličković Goksi, Milan Ljepoja, Lazar Vukičević i Zdravko Radojević.

Dok je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo drugu optužnicu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još deset pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

15.08 - Razrešeni svi advokati

Svi advokati koji su okrivljenima dodeljeni po službenoj dužnosti su, odlukom suda, razrešeni jer okrivljeni imaju izabrane branioce.

15.00 - Andrić tražio otkazivanje punomoćja

Okrivljeni Marko Andrić, kada je izašao za govornicu, zatražio je da otkaže punomoćje svom advokatu kog ima po službenoj dužnosti.

14.55 - Belivuk i Miljković izašli za govornicu u pratnji stražara, za njima i Lalić, Hrvatin i Spasojević

Sudija je konstatovala da će suđenje početi ispočetka i okrivljeni jedan po jedan izlaze za govornicu kako bi se izjasnili o eventualnim izmenama u ličnim podacima i braniocima.

Prvi su za govornicu u belim majicama i farmerkama izašli Veljko Belivuk i Marko Miljković koji su izašli u pratnji šestorice stražara i rekli da nema nikakvih izmena kao i da ostaju njihovi izabrani branioci i branioci koje imaju po službenoj dužnosti.

Za govornicu su izašli i svedoci-saradnici Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević koji su se izjasnili o istom pitanju.

14.45 - Ročištu nisu pristupili Stošić i Karapandžić, sud doneo odluku da se postupak razdvoji

Sudija Avramović pročitala je da na ročište nisu pristupili okrivljeni Aleksa Stošić i Boris Karapandžić koji, kako se navodi, ima povredu tetiva i nosi gips, dok je za Stošića navedeno da je imao operaciju proširenih vena i oni neće biti u mogućnosti da prisustvuju na ročištima zakazanim za ovu nedelju.

Njihovi advokati Stefan Stajić i Sanja Ćeriman predložili su da se u odnosu na njih postupak razdvoji, sa čime se saglasilo i tužilaštvo, te je sud doneo odluku da se postupak razdvoji u odnosu na Stošića i Karapandžića.

Bonus video:

02:00

SUDSKO VEĆE BI DANAS TREBALO DA DONESE ODLUKU Roskić analizira suđenje Vračarcima: Teško da će se OVI predlozi usvojiti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track