Lečić: JSO je bio obmanut, zato smo štrajkovali
Foto: Kurir

Lečić: JSO je bio obmanut, zato smo štrajkovali

Crna Hronika -
Veselin Lečić nekadašnji pomoćnik Načelnika za bezbednost JSO je kazao da su pošto su shvatili da su u akciji u Obrenovcu uhapsili haške optuženike, čemu se jedinica protivila jer još nije bio donet o saradnji sa haškim tribunalom, "stupili u štrajk"

BEOGRAD - Nekadašnji pomoćnik Načelnika za bezbednost Jedinice za specijalne operacije Veselin Lečić rekao je u nastavku suđenju u Specijalnom sudu da se ta jedinica pobunila jer je obmanuta nalogom da uhapsi dva haška optuženika Nenada i Predraga Banovića.Povodom hapšenja Banovića pripadnicima JSO-a, kojima je tada komandovao Dušan Maričić, rečeno je da treba da uhapse dva kriminalca koja su sklona pružanju otpora, pojasnio je Lečić.On je kazao da su pošto su shvatili da su u akciji u Obrenovcu uhapsili haške optuženike, čemu se jedinica protivila jer još nije bio donet o saradnji sa haškim tribunalom, "stupili u štrajk"."Siguran sam da ne bi prihvatili da ih hapse da su znali da je reč o haškim optuženicima", rekao je Lečić izlažući svoju odbranu pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Kada je 9. novembra sa jos dva oficira za bezbednost stigao u Kulu Maričić i njegov zamenik takođe optuženi Zvezdan Jovanović obavestili su ga da je JSO iz protesta zbog obmane otkazala poslušnost i da su o tome obavestili načelnika državne bezbednosti (Gorana Petrovića) i ministra policije (Dušana Mihajlovića)."Tada su nam rekli da možemo da ostanemo u centru u Kuli ali da će nam oduzeti telefone jer dok traje štrajk sva komunikacija ide preko Maričića", rekao je Lečić.

On je napomenuo da im je preneo poruku načelnika DB Petrovića da nema nameru da objašnjava svoje naloge i dodao da ga je Petrović prethodno obavestio da ima nameru da smeni Maričića sa čela jedinice i postavi, takođe optuženog Miću Petrakovića.

Lečić je ukazao da je odlučio da ostane u Kuli kao i dva oficira koja su bila sa njim jer su smatrali da je to njihova profesionalna obaveza - da prate razvoj događaja.

Lečić je istakao da je u tu jedinicu došao nevoljno i po nalogu tadašnjeg Načelnika državne bezbednosti Gorana Petrovića.

On je napomenuo da ga je Petrović postavio u JSO pet meseci pre, kako je rekao, protesta."Ja nisam odgovarao komandantu JSO već direktno načelniku DB-a što su potvrdili i svedoci u istrazi" rekao je Lečić.

Lečić je u sredu tokom izjašnjenja o krivici rekao da nije kriv kao i da mu nije jasno kako blokada saobraćaja može da ugrozi bezbednost države i Vlade.

Pošto Lečić završi svoje izlaganje odbranu će izneti ostali pripadnici jedinice.Ulemek je juče odbio da iznosi odbranu dok je Zvezdanu Jovanoviću sud odobrio da to učini poslednji.Komandant jedinice za specijalne operacije u vreme pobune 2001. godine Dušan Maričić rekao je danas u nastavku suđenja u Specijalnom sudu da za sada neće da iznosi svoju odbranu, dok je sadašnji pomoćnik Načelnika za bezbednost JSO Veselin Lečić negirao krivicu.

Maričić je rekao da neće da iznosi odbranu dok se ne saslušaju svi svedoci odbrane na šta je sudija Vladimir Vučinić pozvao njegovog advokata da bliže pojasni razloge.

Maričić je, međutim, svom advokatu naredio da sedne, što je sudija prokomentarisao rečima "Vi više niste komandant i to više nije to vreme".

U vreme pobune Milorad Ulemek Legija koji je optužen kao organizator pobune bio je penzionisan ali je prema optužnici imao faktičku vlast nad jedinicom, dok je Maričić njom formalno komandovao.Tokom izlaganja odbrane Lečić je istakao da nije izvršio nijedno krivicno delo i da je zaprepašćen i ponižen jer se našao u krivičnoj prijavi filizičkog lica (punomoćnika majke i sestre pokojnog premijera Zorana Đinđića, advokata Srđe Popovića) a posle i na optužnici.

U nastavku izlaganja odbrane pred Specijalnim sudom u Beogradu nekadašnji pomoćnik načelnika za bezbednost Jedinice za specijalne operacije (JSO) Veselin Lečić rekao je da su protest u Kuli tražili pripadnici jednice revoltirani zbog obmane prilikom hapšenja braće Banović čije je izručenje tražio Hag.

Revoltirani zbog obmane iz vrha Državne bezbednosti pripadnici jedinice tražili su od svog komadanta Duška Maričića da ih podrži u protestu, a on je to prihvatio, precizirao je Lečić.

"Siguran sam da ne bi prihvatili da ih hapse da su znali da je reč o haškim optuženicima", rekao je Lečić tokom višečasovnog izlaganja odbrane pred Specijalnim sudom u Beogradu.Osim zahteva da više ne hapse haške optuženike pripadnici JSO su tada zahtevali smenu ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića kao i načelnika Državne bezbednosti Gorana Petrovića, ispričao je Lečić koji na funkciju u JSO došao pet meseci pre pobune po nalogu Petrovića

.On je tvrdio da bi pripadnici JSO prekinuli protest posle četiri dana da je Dušan Mihajlović ispunio obećanje da će podneti ostavku ali da, pošto to nije učinio oni su nastavili da odbijaju poslušnost vrhu DB-a.Lečić je posvedočio da je tokom protesta JSO u centar te jedinice u Kuli dolazio premijer Zoran Đinđić, Mihajlović i Čedomir Jovanović.

Napomenuo je da nije prisustvovao razgovorima sa Đinđićem ali da su sa njim pričali Milorad Ulemek (koji je optužen kao organizator pobune JSO nad kojom je, prema optužnici, i dalje imao faktičku komandu, iako je tada već bio u penziji) i Maričić.

U prepodnevnom delu suđenja Lečić je ispričao da je 9. novembra 2001. sa jos dva oficira za bezbednost stigao u Kulu i da su ga Maričić i njegov zamenik takođe optuženi Zvezdan Jovanović obavestili da je JSO iz protesta zbog obmane otkazala poslušnost i da su o tome obavestili načelnika državne bezbednosti i ministra policije.

"Tada su nam rekli da možemo da ostanemo u centru u Kuli ali da će nam oduzeti telefone jer dok traje štrajk sva komunikacija ide preko Maričića", rekao je Lečić.On je napomenuo da im je preneo poruku načelnika DB Petrovića da nema nameru da objašnjava svoje naloge i dodao da ga je Petrović prethodno obavestio da ima nameru da smeni Maričića sa čela jedinice i postavi, takođe optuženog Miću Petrakovića.Lečić je ukazao da je odlučio da ostane u Kuli kao i dva oficira koja su bila sa njim jer su smatrali da je to njihova profesionalna obaveza - da prate razvoj događaja.Lečić je istakao da je u tu jedinicu došao nevoljno i po nalogu tadašnjeg Načelnika državne bezbednosti Gorana Petrovića, pet meseci pre protesta."Ja nisam odgovarao komandantu JSO već direktno načelniku DB-a što su potvrdili i svedoci u istrazi" rekao je Lečić.

Sudija Vučinić: Maričiću vi više niste komandant

Komandant jedinice za specijalne operacije u vreme pobune 2001. godine Dušan Maričić rekao je na početku današnjeg suđenja da neće da iznosi svoju odbranu dok se ne saslušaju svi svedoci optužbe na šta je sudija Vladimir Vučinić pozvao njegovog advokata da bliže pojasni razloge.Maričić je, međutim, svom advokatu naredio da sedne, što je sudija prokomentarisao rečima: "Vi više niste komandant i to više nije to vreme".

U vreme pobune Milorad Ulemek Legija koji je optužen kao organizator pobune bio je penzionisan ali je prema optužnici imao faktičku vlast nad jedinicom, dok je Maričić njom formalno komandovao.

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem ostalih optuženih, među kojima su još Mića Petraković, Dragiša Potić i Dragoslav Krsmanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track