Tatonovi treba Srbiji da plate 292.500 dinara!

Nesavesni Francuzi

Tatonovi treba Srbiji da plate 292.500 dinara!

Crna Hronika -
Sudija Višeg suda opomenula roditelje Brisa Tatona jer nisu platili sudske takse, ali ipak je dozvolila da počne suđenje na kom Tatonovi traže odštetu od 300.000 evra

BEOGRAD - Ko tu kome treba da plati...Roditelji Brisa Tatona, otac Alan, majka Suzan, kao i sestra Viržini, ostali su pri tužbi protiv Republike Srbije, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova, u kojoj traže odštetu od 300.000 evra za smrt Brisa Tatona. Tužbu su uredno podneli, ali „propustili“ su da uplate sudske takse u visini od 292.500 dinara!- Izričem opomenu porodici Taton zbog neuplaćenih sudskih taksi - rekla je sudija Višeg suda u Beogradu Jelena Kilibarda, obraćajući se njihovom zastupniku, advokatu Slobodanu Ružiću.Ipak, iako takse nisu uplaćene, sudija je održala ročište na kom je advokat Ružić naveo da porodica Taton ostaje pri navodima da je država kriva za Brisovu smrt.- Molim sud da, ukoliko nije neophodno, ne insistira da članovi porodice budu saslušani u Beogradu. Oni su penzioneri, nisu baš najboljeg materijalnog stanja, a Tuluz je od Beograda udaljen nekoliko hiljada kilometara - rekao je Ružić.S druge strane, Savka Mangović, zamenik državnog pravobranioca, osporila je navode iz tužbe.- Država i MUP Srbije bili bi odgovorni da je reč o terorizmu ili nasilju koje bi ugrozilo državni poredak i bezbednost građana, što se u ovom slučaju nije dogodilo, pa samim tim država Srbija nije odgovorna. Policija je preduzela sve neophodne mere da se spreči divljanje navijača pred utakmicu Partizan - Tuluz - navela je ona i objasnila da je dovoljan broj policajaca obezbeđivao centar grada, ali da je suština u tome da su Bris Taton i njegovi prijatelji došli odvojeno od organizovanih navijačkih grupa iz Francuske.

Pretučen u centru gradaBris Taton je pretučen u centru Beograda, na Obilićevom vencu, 17. septembra 2009. godine, neposredno pred fudbalsku utakmicu Partizan - Tuluz, koju je kao navijač francuskog tima došao da prati. Od povreda zadobijenih u tuči preminuo je 12 dana kasnije u Kliničkom centru Srbije. Zbog tog zločina su huligani, mahom navijači Partizana, osuđeni na kazne zatvora od četiri do 15 godina.

Navijači traže novo suđenjeBranioci pravosnažno osuđenih zbog učešća u ubistvu Brisa Tatona, podsetimo, podneli su zahtev Višem sudu u Beogradu za ponavljanje postupka, ali odluka o tome još nije doneta. Oni su, podsetimo, naveli da su se pojavili novi svedoci, koji tvrde da je Taton sam skočio sa stepeništa na beton, odnosno koji objašnjavaju da on nije bačen, kako je to navedeno u presudi.Oko Višeg suda u Beogradu juče je bio veliki broj pripadnika policije u uniformi, ali i civilu, jer se sumnjalo da će se navijači Partizana okupiti ispred zgrade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja