Počinje suđenje Goranu Hadžiću

Počinje suđenje Goranu Hadžiću

Crna Hronika -
Suđenje Hadžiću biće poslednje pred Međunarodnim sudom za ratne zločina u bivšoj Jugoslaviji u Hagu

HAG - Suđenje bivšem predsedniku samoproglašene Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću, optuženom za zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima u Istočnoj Slavoniji tokom 1991. i 1992. godine, počinje danas pred Haškim tribunalom, uvodnom rečju tužilaštva.

Suđenje Hadžiću biće poslednje pred Međunarodnim sudom za ratne zločina u bivšoj Jugoslaviji u Hagu. Hadžić (54) je optužen u 14 tačaka za progon, istrebljenje i ubistva nesrba, zatvaranje, mučenje, okrutno postupanje i nehumana dela, deportacije i prisilno premeštanje, bezobzirno razaranje naselja, uništavanje kulturnih i verskih objekata i pljačku. Krivicu za te zločine, Hadžić je u avgustu 2011. godine negirao pred sudijom Tribunala.

Hadžića su, posle sedmogodišnjeg skrivanja, 19. jula 2011. uhapsile vlasti Srbije na Fruškoj Gori, a 22. jula je prebačen u pritvor Tribunala u Sheveningenu. Hadžić je bio u bekstvu od maja 2004, neposredno pošto je tužilaštvo Tribunala dostavilo optužnicu vlastima u Beogradu. Tadašnja glavna tužiteljka Karla Del Ponte je zatim, na konferenciji za štampu u Hagu, prikazala fotografije Hadžića kako beži iz svoje kuće u Novom Sadu, posle telefonskog razgovora u dvorištu. Tužiteljka je sugerisala da je neko iz vlasti dojavio Hadžiću da pobegne zato što je protiv njega podignuta optužnica. Hadžić je poslednji, 161. optuženi, koji se našao u pritvoru Tribunala u Sheveningenu.

Do sada su okončani postupci protiv 125 optužena - 64 su osuđena, a 12 ih je oslobođeno. Kazne su do sada izdržala 32 osuđena. Trojica optuženih, među kojima i Slobodan Milošević, umrla su tokom suđenja. Tribunal je postupke protiv 13 optuženih ustupio nacionalnim pravosuđima u Srbiji, BiH i Hrvatskoj. U toku su postupci protiv 37 optuženih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track