Džakula: Hadžić se protivio suživotu sa Hrvatima

Džakula: Hadžić se protivio suživotu sa Hrvatima

Crna Hronika -
Hadžić nije bio ni za povratak Hrvata, ni za povratak Srba, ni za zajednički život", rekao je Džakula koji je 1992. bio potpredsednik Vlade RSK

HAG - Svedok optužbe Veljko Džakula izjavio je danas na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću pred Tribunalom u Hagu da je Hadžić 1992. godine bio protiv saživota Srba i Hrvata i povratka hrvatskog stanovništva u RSK.

"Zvanična politika RSK bila je da se Hrvati ne mogu vratiti u RSK, uz stalni izgovor da za to nisu stvoreni uslovi. Nije se dozvoljavao ni povratak Srba na teritorije pod hrvatskom kontrolom. Hadžić nije bio ni za povratak Hrvata, ni za povratak Srba, ni za zajednički život", rekao je Džakula koji je 1992. bio potpredsednik Vlade RSK.

Premda je "javno zagovarao" sprovođenje Vensovog mirovnog plana, kojim je početkom 1992. okončan sukob u Hrvatskoj, Hadžić, po Džakulinim rečima, nije bio spreman da taj plan potpuno sprovede.

"Hadžić nije hteo da sprovede demilitarizaciju, kao preduslov za sve ostalo. RSK nije bila demilitarizovana. I za povratak izbeglica, predviđen planom, se stalno govorilo da ne postoje uslovi, ali se ti uslovi nisu ni stvarali", kazao je svedok.

Džakula je opisao susret sa Hadžićem i Željkom Ražnatovićem-Arkanom u Erdutu, u proleće 1992. "Hadžić me je pozvao u kancelariju i pitao: 'Brate Veljko, jel' istina da ti zagovaraš suživot sa Hrvatima?' Arkan me je prilično upečatljivo pogledao, pa sam rekao da to nije istina. Hadžić je ponovio pitanje, a ja isti odgovor. Nisam bio dovoljno hrabar da kažem istinu. Plašio sam se posledica jer je Arkan bio dosta oštar prema onima koji nisu delili njegovu viziju srpstva", ispričao je Džakula.

Svedočeći o delovanju optuženog kao vrhovnog komandanta vojske RSK, Džakula je izjavio da je, krajem januara 1993 posle hrvatskog napada na Maslenicu, naredio tenkovski napad na Gradišku i Novsku. Tenkovi vojske RSK u to vreme su bili pod kontrolom Unprofora, u skladu sa Vensovim planom, naznačio je svedok.

"Ja sam pozvao komandanta vojske RSK generala Mileta Novakovića i pitao šta se događa. Novaković mi je rekao da 'ima svog vrhovnog komandanta i da izvršava njegova naređenja'. Potom sam razgovarao sa Hadžićem i pitao ga zašto je to naredio. Odgovorio je da smo mi u Zapadnoj Slavoniji u okruženju ustaških snaga koje će nas svaki čas napasti. Rekao sam mu da te opasnosti nema, što su mi rekli i oficiri Unpforora i naši lokalni komandanti", izjavio je Džakula.

Kako je rekao svedok, Hadžić je pristao da povuče naređenje o tenkovskom napadu na gradove u Zapadnoj Slavoniji, ali se ista situacija "ponovila tri puta za dva dana".

"Na kraju je Hadžić tražio da mi to potpišemo i preuzmemo odgovornost za svoju bezbednost. Nismo hteli da kršimo Vensov plan, pa smo potpisali izjavu da nema opasnosti i poslali mu je. Tadašnji komandant Unpforora u Zapadnoj Slavoniji, general Zabaleta, garantovao je da će nas, u slučaju napada, braniti, ali samo ako ne pokrenemo tenkove iz skladišta UN", kazao je Džakula.

On je izjavio da je 1993. bio optužen za izdaju zato što je potpisao Daruvarsku sporazum sa vlastima Hrvatske u cilju smanjivanja napetosti i da je zbog toga bio uhapšen i zatvoren nekoliko meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track