Svedok: Minobačač ne može da pogodi Markale

Suđenje Karadžiću

Svedok: Minobačač ne može da pogodi Markale

Crna Hronika -
Stevan Veljović, nekadašnji operativni oficir Prve romanijske brigade VRS na položajima oko Sarajeva, izjavio je da “na Markale uopšte ne može pasti minobacačka granata” i da “100 odsto” ne može “pogoditi baš to mesto”.

HAG- Bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Stevan Veljović, kao svedok odbrane haškog optuženika Radovana Karadžića, negira da je VRS u avgustu 1995. ispalila granatu koja je na sarajevskoj pijaci Markale ubila i ranila desetine građana.

Stevan Veljović, nekadašnji operativni oficir Prve romanijske brigade VRS na položajima oko Sarajeva, izjavio je da “na Markale uopšte ne može pasti minobacačka granata” i da “100 odsto” ne može “pogoditi baš to mesto”.

“Ja smem život da dam, a smem u da stanem na to mesto, pa neka me neko gađa”, rekao je Veljović.

Prema njegovim rečima, baterija minobacača od 120 milimetara iz sastava njegove brigade nije u kritično vreme ni bila oko Sarajeva, već u okolini Trebinja.

“Na Trebeviću uopšte nismo ni imali minobacača, zato što je to područje pošumljeno i ima malo pogodnih mesta za to oružje”, rekao je Veljović.

Optužnica tereti Karadžića i za terorisanje civila u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, granata koja je na Markalama 28. augusta 1995. ubila 43, a ranila 45 građana, bila je ispaljena s položaja VRS.

Veljović je rekao da veruje da je na Markalama granatu podmetnula i s daljine aktivirala “muslimanska strana” da bi izazvala stranu vojnu intervenciju protiv Srba.

Karadžić je u sudnici pročitao rezime Veljovićeve izjave, u kojoj je, kao i prethodni svedoci odbrane, tvrdio da VRS oko Sarajeva nije izvodio ofanzivne, već samo odbrambene akcije, kao i da njegova brigada nikada nije gađala civile.

Veljović je izjavio i da VRS nije uzvraćao vatru ako je neprijateljski položaj bio u civilnom obektu, “iako je na to imao pravo”.

To je, kako je rekao, bilo izričito zabranjeno zato što bi Armija Bosne i Hercegovine (ABiH) “odmah optuživala četnike za razaranja”.

Veljović JE negirao i da je VRS na Sarajevo ispaljivao modifikovane avio-bombe iako mu je tužiteljica Edgerton pokazala izvještaje Sarajevsko-romanijskog korpusa i Glavnog štaba VRS da je takvom bombom od 250 kilograma gađan centar Hrasnice.

Svedok je rekao da o tome nije izvestio UNPROFOR iako bi se detonacija čula “60 kilometara” naokolo. On je potvrdio da su modifikovane avio-bombe bile izuzetno neprecizne.

Izveštaj UNPROFOR da je na Stari Grad u Sarajevu jednog dana u oktobru 1993. “palo 500 granata”, svedok je nazvao “strašnom neistinom”.

Da je to bila istina, to područje bilo bi “sravnjeno sa zemljom”, a “poginulo bi na hiljade civila”.

Svedočio je i bivši oficir Igmanske brigade VRS Siniša Maksimović, koji je ponovio da je vojska dejstvovala samo po vojnim ciljevima.

Tvrdnjom da njegova jedinica nije imala obučenih snajperista, Maksimović je u kratkom iskazu opovrgavao odgovornost VRS za nekoliko snajperskih incidenata iz optužnice koji su se desili u naselju Sedrenik, prenosi BIRN.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track