Jatak Stojana Župljanina priznao krivicu

Pala nagodba

Jatak Stojana Župljanina priznao krivicu

Crna Hronika -
V. L. je priznao da je skrivao Župljanina za kaznu od šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, precizirao je Vukčević i dodao da taj sporazum treba da potvrdi sud

BEOGRAD- Tužilaštvo za ratne zločine zaključilo je sporazum o priznanju krivice sa još jednim jatakom haškog optuženika Stojana Župljanina, rekao je tužilac Vladimir Vukčević.

V. L. je priznao da je skrivao Župljanina za kaznu od šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, precizirao je Vukčević i dodao da taj sporazum treba da potvrdi sud.

Tužilac za ratne zločine je istakao da je V.L. jedan od devet osoba koje su identifikovane u Župljaninovoj sveci šifranika, koju je koristio prilikom skrivanja.

Do sada je šest osoba iz Župljaninovog šifrarnika priznalo krivicu i zaključilo sporazum sa tužilaštvom, naveo je Vukčević, tako da je ostalo još dvoje.

Među njima je Nikola Tepić (60) iz Pančeva, u čijem je stanu uhapšen Žuljanin u junu 2008. godine, zatim nekadašnji predsednik Izvršnog veća Vojvodine Koviljko Lovra (57), Mlađen (58) i Vinka (56) Marjanović, kao i Slobodan (65) i Milorad (58) Koprivica.

Ukoliko prekrše uslov izvršenjem krivičnog dela oni će, kao i V.L, biti poslati na izdržavanje kazne zatvora.Župljaninu se, zajedno sa prvim ministrom policije Republike Srpske Mićom Stanišićem, sudi zbog optužbi Haškog tužilaštva za progone nesrpskog stanovništva u 20 opština BiH od aprila do decembra 1992. godine.

Haško tužilaštvo tvrdi da su oni bili saizvršioci udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio proterivanje nesrpskog stanovništva sa područja planirane srpske države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track