General Perišić: Moj slučaj je jedinstven u svetu

Hag

General Perišić: Moj slučaj je jedinstven u svetu

Crna Hronika -
Odbrana je, na saslušanju, zatražila da prvostepena presuda bude poništena jer se njome kriminalizuje vođenje rata, koje nije zločin ni prema statutu Tribunala ni prema međunarodnom pravu

HAG- Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić ocenio je danas, na žalbenoj raspravi pred Haškim tribunalom, da postupak protiv njega nije bio objektivan i nepristrasan i da je njegov slučaj jedinstven u svetu.

Podsećajući da je po nacionalnosti Srbin, Perišić je, u obraćanju sudijama Žalbenog veća, rekao da su ga mnogi upozoravali "da je teško da će mu suđenje biti objektivno, nepristrasno i nezavisno".

"Moj slučaj je jedinstven u svetu, jer nikad se nije desilo da načelnik generalštaba jedne vojske bude optužen i osuđen zbog zločina koje su počinili pripadnici druge vojske, na teritoriji druge države", rekao je Perišić, koji je bio na čelu Generalštaba od 1993. do 1998. godine.

On je 6. septembra prošle godine nepravosnažno osuđen na 27 godina zatvora zbog artiljerijske i snajperske vatre po Sarajevu od 1993. do 1995, pomaganja počiniocima ubistava i prisilnog premeštanja u Srebrenici i nekažnjavanja podređenih zbog raketnih napada na Zagreb 1995. godine.

Perišić je ocenio da je drastično kažnjen zbog vođenja rata, mada, kako je istakao, ni vođenje rata ni pomaganje drugima u ratu nisu zabranjeni u svetu, uprkos razaranjima i patnjama koje sukobi nanose.

Napominjući da protiv njegovog direktnog nadređenog, tadašnjeg predsednika SRJ i Vrhovnog saveta odbrane Zorana Lilića, nije ni podignuta optužnica, Perišić je rekao da su njegovi profesionalni postupci "uvek bili u funkciji sprečavanja proširenja rata" i da su se zasnovali na međunarodnim i domaćim zakonima.

Odbrana je, na današnjem saslušanju, zatražila da prvostepena presuda bude poništena jer se njome kriminalizuje vođenje rata, koje nije zločin ni prema statutu Tribunala ni prema međunarodnom pravu, i ocenila je da nije dokazana direktna povezanost optuženog ni sa jednim od zločina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track