Zvonko Veselinović negirao krivicu

Specijalni sud

Zvonko Veselinović negirao krivicu

Crna Hronika -
Odbrana Veselinovića predložila je sudu da mu za jemstvo od 200.000 evra ukine pritvor i pusti ga da se brani sa slobode, a advokati jemstvo nude u nepokretnostima, koje bi založili njegovi prijatelji i rođaci

BEOGRAD - Pripremnim ročištem u Specijalnom sudu u Beogradu je počelo suđenje Zvonku Veselinoviću iz Zvečana i još dvojici optuženih, Milanu Radojičiću i Draganu Ćurčiću, zbog optužbi da su protivpravno prisvojili 32 kamiona u vlasništvu lizing kompanije "Hipo-Alpe Adrija lizing" i sebi pribavili najmanje 237 miliona dinara (dva miliona evra) imovinske koristi.

Optuženi su se izjasnili da ne priznaju krivicu, a da će detaljnu odbranu izneti na glavnom pretresu koji je zakazan za 24. decembar.

Odbrana Veselinovića predložila je sudu da mu za jemstvo od 200.000 evra ukine pritvor i pusti ga da se brani sa slobode. Veselinovićevi branioci su rekli da se jemstvo nudi u nepokretnostima, koje bi založili njegovi prijatelji i rođaci.

Sud i Tuzilaštvo će se o tom predlogu naknadno izjasniti. Veselinović i Ćurčić su u pritvoru, dok je Radojičić u pritvoru po rešenju istražnog sudije Višeg suda u Pirotu.

Optužnica tereti Veselinovića, Ćurčića i Radojčića da su protivpravno prisvojili 32 motorna vozila različitih marki u vlašnistvu lizing kompanije "Hipo-Alpe Adrija lizing".

Vozila je koristila Ćurčićeva privatna kompanija "Evrokop" sa sedištem u Raškoj, u toku aprila i juna 2008. godine, na osnovu ugovora o finansijskom lizingu koji je njegova kompanija zaključila sa "Hipo-Alpe Adrija bankom", navodi se u optužnici.

U novembru 2010. godine ugovor o lizingu je raskinut, jer je Ćurčićeva firma prestala da plaća rate za lizing.

Međutim, umesto da kamione vrate toj kompaniji, njih trojica su ih u drugoj polovini 2010. prebacili na teritoriju Kosovo i Metohiju i tamo nastavili da ih koriste, a zarađeni novac su zadržali za sebe.

Kamione su pokušali da prodaju drugim kupcima, a kako se navodi u optužnici, između ostalog su korišćeni i za izgradnju autoputa Priština-Tirana.

Sav prihod koji je ostvaren od korisćenja tih vozila zadržali su za sebe i tako pribavili protivpravnu imovinsku korist od najmanje 237 miliona dinara.

Deo vozila je pronađen na teritoji Kosovo i Metohija.

Viši sud u Kraljevu u decembru je pokrenuo istragu protiv Veselinovića zbog krivičnog dela nedozvoljenog držanja pištolja.

On je 20. decembra 2011. uhapšen na Kopaoniku, zajedno sa bratom Žarkom Veselinovićem, protiv koga se vodi istraga u Specijalnom sudu u Beogradu zbog sumnje da je sudiju osnovnog suda u Raškoj SrećkaTopalovića podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja.

Kfor je Zvonka Veselinovića označio kao jednog od organizatora prošlogodišnjih nereda na Kosovu i Metohiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track