Slovačka traži izručenje narko-bosa Sadikija

Zahtev

Slovačka traži izručenje narko-bosa Sadikija

Crna Hronika -
Slovačka je preko administracije Euleksa uputila zahtev Kosovu da im bude izručen narko bos Baki Sadiki, koji je u toj zemlji u odsustvu osuđen na 22 godine zatvora zbog šverca i prodaje narkotika

BRATISLAVA - Slovačka je preko Euleksa poslala zahtev Kosovu da joj izruči narko-bosa Bakija Sadikija, kosovskog Albanca sa pasošem Slovačke, izjavio je portparol slovačkog ministarstva spoljnih poslova Boris Gandel za agenciju TASR.

Sadiki je pobegao iz Slovačke pre dve godine, a u junu je pred okružnim sudom u ovoj zemlji osuđen u odsustvu na 22 godine zatvora zbog nedozvoljene proizvodnje, posedovanja i trgovine narkoticima.Interpol je Sadikija, šefa grupe koja je krijumčarila heroin iz Turske u Slovačku, uhapsio tek prošlog meseca na Kosovu.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovačke je najpre čekalo da od ministarstva pravde dobije sveobuhvatnu dokumentaciju o ovom slučaju, koja mu je dostavljena u petak, 9. novembra. navodi slovačka agencija.Šef kancelarije za vezu Slovačke u Prištini Henrik Markus rekao je da se očekuje da zvaničan zahtev Slovačke stigne u utorak, 13. novembra.

"Čim bude primljen, biće predat misiji Euleksa na Kosovu i zatim prosleđen prištinskoj administraciji", rekao je Gandel.

TASR navodi da ministar spoljnih poslova Slovačke komunicira o ovom slučaju sa svojim kosovskim kolegom, kao i kosovskim premijerom, a budući da Slovačka nije zvanično priznala nezavisnost Kosova, svi zvanični razgovori obavljaju se pod pokroviteljstvom Euleksa.

Ministarstvo pravde Slovačke je prethodno, 2010. godine, poslalo zahtev Srbiji za izručenje Sadikija, a tek je sledeća vlada zatražila pomoć Euleksa u ovom slučaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track