ZLIKOVAC IZA BRAVE: Ljimaju mesec dana pritvora

Vrhovni sud Kosova i Metohije

ZLIKOVAC IZA BRAVE: Ljimaju mesec dana pritvora

Crna Hronika -
U saopštenju Euleksa, navodi se da je predsedavajući sudija, obrazlažući razloge u vezi sa odlukom da naloži pritvor, uzeo u obzir osnovanu sumnju da su optuženi počinili zločine za koje se terete

PRIŠTINA - Eulekskov sudija iz Okružnog suda u Prištini odredio je u subotu veče pritvor u trajanju od mesec dana četvorici optuženih za slučaj Klečka u vezi sa ratnim zločinom, među kojima je i Fatmir Ljimaj.

U saopštenju Euleksa, navodi se da je predsedavajući sudija, obrazlažući razloge u vezi sa odlukom da naloži pritvor, uzeo u obzir osnovanu sumnju da su optuženi počinili zločine za koje se terete.

Takođe, smatrao je da postoji rizik od bekstva i rizik od ometanja dokaza kada su u pitanju svi optuženi, s obzirom na činjenicu da se svi oni terete za veoma ozbiljna navodno počinjena krivična dela, kao i činjenicu da su dokazi zaštićenog svedoka prihvatljivi za razmatranje odlukom Vrhovnog suda koja je donešena početkom ove nedelje.

Euleks navodi da u skladu sa članom 287 (2), 283 (3) i (4) kosovskog Zakona o krivičnom postupku, svaki optuženi može podneti žalbu protiv ove odluke u roku od 24 sata od njenog prijema.

U Vrhovnom sudu Kosova i Metohije saslušani su Ljimaj i trojica njegovih nekadasnjih saboraca Naser Krasnići, Nedžmi Krasnići i Naser Šalja.

Zahtev za pritvorom Ljimaja, Nedžmi Krasnićija, Nasera Krasnićija i Šalje, pred Vrhovnim sudom je podneo tužilac Euleksa Mauricio Salustro.

Ljimaj i trojica njegovih bliskih saradnika su tokom dana dobili pozive da se jave u Vrhovni sud radi saslusanja jer je nadležni tužilac tražio da im se odredi pritvor do 30 dana zbog mogućnosti da utiču na tok novog suđenja koje treba da im se održi u veži sa takozvanim slučajem Klečka.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević rekla je da su pored Ljimaja u sudu u Prištini saslušani Naser Krasnići, Nedžmi Krasnići i Naser Šalja. Predsedavajući sudija je kao razloge za pritvor naveo osnovanu sumnju da su optuženi počinili zločine za koje se terete, rizik od bekstva i rizik od ometanja dokaza, kao i činjenicu da se oni terete "za veoma ozbiljna navodno počinjena krivična dela", rekla je Irina Gudeljević.

Takođe je, dodala je ona, razlog i to što su dokazi zaštićenog svedoka prihvatljivi za razmatranja odlukom Vrhovnog suda koja je donesena početkom sedmice. U skladu s kosovskim zakonom o krivičnom postupku, svaki optuženi može podneti žalbu protiv ove odluke u roku od 24 časa od njenog prijema. Ljimaj je poslanik u Skupštini Kosova i potpredsednik Demokratske partije Kosova.

Okružni sud u Prištini je u maju oslobodio krivice Ljimaja i devetoricu bivših pripadnika OVK optuženih za ratne zločine nad zarobljenim Srbima u Klečkoj, tokom rata na Kosovu i Metohiji.

Sud je takvu odluku doneo pošto je prethodno odlučio da izjave ključnog svedoka ne mogu biti upotrebljene u tom procesu. Vrhovni sud je u subotu naveo da bi tokom suđenja trebalo uzeti u obzir izjave pokojnog Agima Zogaja, poznatog kao svedok X.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track