Ključni svedok izbegava suđenje Merčepu

Ratni zločin

Ključni svedok izbegava suđenje Merčepu

Crna Hronika -
Miro Bajramović bivši saradnik Tomislava Merčapa otpuženog za ubistvo Srba nije se pojavio drugi put na suđenju iako jepozvan

ZAGREB - Miro Bajramović, pripadnik policijske jedinice koju se tereti za brojne zločine i likvidacije Srba, nije se kao pozvani svedok pojavio na današnjem nastavku suđenja svom komandiru i bivšem pomoćniku hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Tomislavu Merčepu.Bajramović je na suđenju Merčepu trebao svedočiti još pre mesec dana. Iako je bio pozvan, ni tada se nije pojavio na sudu.

Merčepa komandnoj odgovornosti terete za nezakonito hapšenje 52 i mučenja i likvidacije 43 srpska civila s područja Zagreba, Kutine i Pakraca, a Bajramović je prvi koji je javno progovorio o zločinima koje je ta jedinica izvršila tokom 1991. godine.

Bajramoviću se već sudilo za ubistva u logoru koji je ta jedinica imala u selu Pakračka Poljana.Za to se mučilište i stratište saznalo još 1992. kad je u istrazi o masakru zagrebačke familije Zec policija došla do informacija o još nekim zločinima koja su počinili Merčepovi saborci.

Slučaj je bio u fioci do septembra 1997. kad je Bajramović za "Feral Tribjun" izjavio da je Merčepova jedinica u Gospiću i Pakračkoj Poljani ubila 280 osoba i da je on lično odgovoran za smrt 86 ljudi.

Merčep je dobro znao što se događa, iako lično nije učestvovao u likvidacijama, ponavljao je Bajramović medijima.Bajramovićev iskaz uvršten je u dokumentarni film Nenad Puhovskog "Paviljon 22", nazvan po paviljonu na Zagrebačkom velesajmu gde su pripadnici jedinice pod Merčepovom komandom takođe dovodili ljude iz Zagreba i onda ih slali u Pakračku Poljanu.

Nakon čitanja optužnice u kojoj su poimenično navedene žrtve zlostavljanja, mučenja i ubistava koje su počinili pripadnici njegove jedinice, Merčep je rekao da se ne oseća krivim.

On, takođe, negira da je komandovao jedinicom koja se nazivala njegovim imenom, iako su preživele žrtve i brojni svedoci izjavili da je on bio glavni, kao i da je državni vrh bio upoznat s Merčepovim zločinima.

Merčepovi pretpostavljeni, kao što su ministar unutrašnjih poslova Ivan Vekić ili tužilac Vladimir Šeks, tvrdili su da Merčep nije komandovao jedinicom.

Merčep je uhapšen 10. decembra 2010. godine, ali je zbog navodno lošeg zdravstvenog stanja bio u zatvorskoj bolnici u Zagrebu ili po banjama gde je u junu 2011. i primio optužnicu.Letos je, takođe zbog zdravstvenog stanja, pušten da se brani sa slobode.

Optužnica ne pokriva njegovo delovanje u Vukovaru gde je po tvrdnjama predstavnika Srba i nevladinih organizacija odgovoran za odvođenje i likvidaciju nekoliko desetina Srba u leto 1991. godine, pre početka borbi za taj grad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track