Hrvatski robijaši tuže upravu zbog smeštaja

Traže luksuz

Hrvatski robijaši tuže upravu zbog smeštaja

Crna Hronika -
Zatvorenici u Osijeku tužili upravu i od nje traže novčanu nadoknadu zbog lošeg smeštaja

OSIJEK - Čak 30 zatvorenika osječkog zatvora na Gajevom trgu tužilo je tu kaznenu ustanovu zbog loših uslova smeštaja.

Komentarišući tužbe za nehumano tretiranje koje su podneli zatvorenici, upravnik zatvora Tomislav Cvitanušić je rekao da do sada ni jedna tužba nije presuđena u korist zatvorenika, a svi traže novčanu nadoknadu zbog lošeg zatvorskog smeštaja.

"U slučaju da uzmemo zatvorenika u trenutku kada nemamo slobodnih kreveta i smestimo ga na madrac, svesno se izlažemo novoj tužbi. U ovom trenutku pronašli bismo slobodan krevet za novog zatvorenika, ali postoje dani kada nemamo slobodne kapacitete pa nismo u mogućnosti primiti još jednu osobu, pa ih u slučaju lakših prekršaja šaljemo kući", objasnio je on.

Pretrpanost i spavanje na podu na madracima nisu jedini problem sa kojim se susreću u ovoj ustanovi, pa su u protekle dve godine maloletni zatvorenici, zbog nedostatka smeštajnih kapaciteta, uz odobrenje suda, smeštani u ćelije sa odraslim zatvorenicima, ali samo pod određenim uslovima.

"Ali samo pod uslovim da su to osobe koje neće imati negativan uticaj na njih. To znači da ih ne smemo smestiti u sobu sa homoseksualcima, ovisnicima ili povratnicima", rekao je Cvitanušić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track