HARADINAJ PRIZNAO: Ubijao sam i Srbe i Albance

Hag ne čita knjige

HARADINAJ PRIZNAO: Ubijao sam i Srbe i Albance

Crna Hronika -
Potpisan primerak knjige Ramuša Haradinaja dobila je i švajcarska novinarka Marlen Šniper

Haški sud oslobodio je Ramuša Haradinaja uprkos tome što je i on sam priznao da je činio zločine! Iako je na sudu ćutao, a gotovo svi svedoci protiv njega su pobijeni, on je mnogo toga otkrio u knjizi "Razgovori sa generalom: Priče o ratu i slobodi".

Potpisan primerak ove knjige od Haradinaja dobila je i švajcarska novinarka Marlen Šniper, koja je bila jedna od uzdanica Tužilaštva u postukpu dokazivanja zločina. Ona kaže da joj je Haradinaj rekao da je knjiga istinita od korica do korica, ali je Tribunal odbacio taj dokaz, jer nije mogla da se potvrdi autentičnost iskaza. Haradinaj kaže sledeće:- Likvidirao sam srpske policajce, ubijao srpske civile, uklanjao neposlušne Albance - priznao je Haradinaj u predgovoru svoje knjige. - "Još kao dete postao sam svestan da je rešenje albanskog i kosovskog pitanja moguće samo silom. Od malih nogu spremao sam se za obračun sa Srbima, a u OVK sam stupio 1994. godine, kada sam, do zuba naoružan, sa svojim istomišljenicima iz Švajcarske, preko Albanije, stigao na Kosovo i Metohiju * piše Haradinaj u toj knjizi.

Švajcarska novinarka, u intervjuu kaže da je začuđena da je Haradinaj na slobodi. Kakve su vaše reakcije na oslobađanje Haradinaja?

-Već u prvom suđenju videlo se da postoje problemi da se dokaže krivica, kao i u slučaju hrvatskih generala Gotovine i Markača. Razumem da su ljudi u Srbiji razočarani i da smatraju da pravda nije sprovedena. Sa druge strane, odluke moraju da se poštuju. Međunarodno pravo je takvo, nije izneto dovoljno dokaza. Mislim da ja nisam ni mogla da nešto dokažem.

Intervjuisali ste Haradinaja, od njega ste dobili i potpisanu knjigu... - Razgovarala sam sa Haradinajem posle rata. On je tada rekao da je bio glavni čovek na terenu, da je bio odgovoran za ono što se dešavalo. Bio je ponosan na to, zato što je bio na vrhu OVK. To je bilo pre nego što se našao u Hagu. Zato sam bila začuđena kada je u Hagu rekao da ne zna šta se dešavalo, da je bio sa devojkom, spavao ili da je bio na različitim mestima. To mi je bilo čudno i zbog toga sam bila spremna da svedočim u Hagu, ali je knjiga odbijena kao dokaz.Autor knjige Badr Hamzaj je umro 2012. Kakvo je vaše mišljenje o toj knjizi? Da li su događaji istiniti?- Hamzaj je bio njegov prijatelj. On nije mogao da napravi kritički intervju sa njim kao ja. Ja sam ga odmah posle rata pitala odakle mu nova kuća, novac... Haradinaj je o svemu pričao. Pričao je onako kako je hteo da predstavi sebe. Ovu knjigu sam dobila sa potpisom i datumom, evo sad je listam, bilo je to 2001.godine.

Kakva je bila podela uloga između Tačija i Haradinaja?

-Za Haradinaja je Tači bio "Milki boj", neko ko nije hteo da prlja ruke, intelektualac. Haradinaj je bio čovek na terenu. Ja nisam videla da je on počinio zločine, ali je jasno rekao da je on komandat OVK. To sam rekla i Tužilaštvu. Znate šta me je iznenadilo? Haradinaj je godinama živeo u Švajcarskoj, u blizini Ženeve, bio je ponosan na Crveni krst, pozivao se na Ženevsku konvenciju, a onda se na suđenju pravio kao da o tome ništa nije znao!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track