Gotovina tužio Karlu del Ponte

Ujedinjene nacije

Gotovina tužio Karlu del Ponte

Crna Hronika -
Advokati Ante Gotovine od generalnog sekretara Ban Kin Muna traže ukidanje imuniteta Karli del Ponte od krivičnog gonjenja i da se ona javno izvini Gotovini

ZAGREB - Odbrana Ante Gotovine podnela je prijavu generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu u kojoj tuži bivšeg glavnog tužioca Tribunala Karlu del Ponte zbog javno iznete ocene da pravosnažna oslobađajuća presuda hrvatskim generalima ne predstavlja zadovoljenje pravde.Gotovinu i Mladena Markača Haški sud je 16. novembra oslobodio optužbe za zločine u vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. godine, a Gotovinin advokat Luka Mišetić je na svom Tviter profilu objavio da su koraci (istraga) protiv Del Ponteove potrebni kako bi se osiguralo da se ona "ubuduće uzdrži od takvih komentara".

U prijavi podnetoj generalnom sekretaru UN odbrana traži i da se usvoje mere koje će "popraviti štetu" nanetu Gotovini, kao i da se ukine eventualni imunitet Del Ponteove od kaznenog progona i da joj bude naređeno da se javno izvini Gotovini.

"Ujedinjene nacije moraju delovati odmah kako bi zaštitili Gotovinina osnovna prava i ugled UN i njegovih sudija", navodi se u podnesku kojim se sugeriše da je Del Ponteova svojim izjavama optužila sudije za korupciju.Del Ponteova je, podsećaju lokalni mediji, član komisije UN za Siriju.

U podnesku se nabrajaju i druge izjave Del Ponteove koje, kako se navodi, pokazuju njenu sklonost politizaciji sudskih procesa i nepoštovanja pravila ponašanja, i tvrdi da je bivši glavni haški tužilac odgovorna zbog toga što je devet nevinih osoba provelo više od 40 godina u pritvoru.

Obrana generala Gotovine je prošlog meseca prijavila Del Ponteovu šavajcarskoj advokatskoj komori, takođe zbog izjave da pravosnažna presuda u predmetu Gotovina i Markač ne predstavlja zadovoljenje pravde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track