Lubura: Juka granatama gađao trafostanicu u Sarajevu

Suđenje Karadžiću

Lubura: Juka granatama gađao trafostanicu u Sarajevu

Crna Hronika -
U svom svedočenju na suđenju Radovanu Karadžiću direktor EDB Republike Srpske rekao da je Sarajevu bilo ponuđeno da 1993 . da grad dobije struju što su muslimani odbili

HAG - U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu, svedok odbrane Veljko Lubura izjavio je da tokom rata u BiH srpska strana nije namerno prekidala snabdevanje stanovništva Sarajeva strujom.

Svedok Lubura koji je u to vreme bio direktor Elektrodistribucije Republike Srpske, izjavio je da mu nikada niko iz političkih i vojnih rukovodstava nije naredio da prekine snabdevanje Sarajeva.

"To ne bih učinio, čak i da sam dobio takve instrukcije", naglasio je svedok. Lubura je svedočio i da je paravojska Juke Prazine 1992. granatama gađala trafo-stanicu u Blažuju, zbog čega do januara naredne godine struju nisu imala naselja na severozapadu Sarajeva. Kada je jula 1993.

Eletrodistribucija RS uspostavila dalekovod do Crne Gore, ponudila je da struju isporuči do centra Sarajeva, ali "muslimani nisu pokazali nikakvo interesovanje" za to, niti za popravku svojih dalekovoda, izjavio je svedok.

On je izjavio da je, suprotno tome, srpska strana nastojala da popravi dalekovode koji su većim delom bili na teritoriji pod kontrolom Bošnjaka, ali da su oni to sprečavali. Svedok je tvrdio da građani u Sarajevu nisu imali struje zato što su muslimanske strane opstruirale popravku trafo stanice u Vogošći, želeći da spreče isporuke struje vojnoj fabrici "Pretis".U Karadžićevu odbranu danas je svedočio i sarajevski lekar Milan Pejić koji je opisao događaje u bolnici Koševo gde je radio početkom rata u BiH.

Pejić je tvrdio da je od njega aprila 1992. traženo da potpiše izjavu da je "Karadžić ratni zločinac, da mu treba uzeti titulu doktora i zabraniti mu da radi zbog navodnih snajperskih napada na civile". Svedok je opisao da je radio i u improvizovanoj bolnici u fabrici žice gde su bili lečeni civili ranjeni snajperima i granatama, većinom Srbi, ali i Muslimani. Pošto su maja te godine muslimanske "zelene beretke" htele da srpske zdravstvene radnike izvedu iz autobusa kojim su išli na posao, što je sprečio upravnik bolnice - musliman, svedok je prestao da odlazi u bolnicu Koševo, ali je nastavio da radi u improvizovanoj klinici.

Pejić je opisao i da su na tu kliniku preko Unprofora dopremljene boce s kiseonikom, od kojih je u jednoj otkriven barut, a u drugoj upaljači za eksploziv. Karadžićev svedok Goran Sikiraš izjavio je da su njegovo selo u okolini Vogošće i druga srpska naselja u maju 1992. "muslimani počeli neselektivno da granatiraju" sa obližnjih položaja, pri čemu su civili ubijeni i ranjeni. Vojno organizovanje Srba u Vogošći, koje je usledilo, Sikiraš je opisao kao spontano, dok se nisu pridružili VRS, po njenom formiranju sredinom maja 1992. Raspravno veće nije dozvolilo da Pejić i Sikiraš govore o zločinima nad Srbima, budući da to nije predmet procesa. Svoju odbranu pred Tribunalom, Karadžić - optužen i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95 - nastaviće sutra.Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track