Jašareviću 18 godina zatvora

Presuda

Jašareviću 18 godina zatvora

Crna Hronika -
Sud BiH osudio je Mevlida Jašarevića na 18 godina zatvora za napad na ambasadu SAD, dok su Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić oslobođeni su optužbi zbog nedostatka dokaza

SARAJEVO - Sud BiH osudio je danas Mevlida Jašarevića iz Novog Pazara na 18 godina zatvora zbog napada na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu.

Drugooptuženi Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić oslobođeni su optužbi za organizovanje terorističke grupe zbog nedostatka potrebne dokumentacije.

Jašarević je 28. oktobra 2011. godine na Ambasadu SAD u Sarajevu ispalio 105 metaka iz automatske puške za oko 50 minuta.

Tada je ranjen policijski službenik Mirsad Velić koji je obezbeđivao zgradu ambasade.

U policijskoj akciji koja je sprovedena nekoliko dana nakon napada, u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog uhapšeni su Munib Ahmetspahić i Emrah Fojnica. Mevlid Jašarević je rođen je u Novom Pazaru 1988. godine i pripadnik je vehabijskog pokreta. Jašarević je u završnoj reči prošle sedmice kazao da "ako ga Sud BiH osudi, to neće sprečiti nekog drugog da učini isto što i on" i da se kaje za svaku osobu koja je tog dana bila uplašena, ističući da će takvih napada biti "sve dok Amerikanci ubijaju muslimane".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track