Haj-tek lopovi: Razbojnici kradu sa čipom!

Kompjuteraši

Haj-tek lopovi: Razbojnici kradu sa čipom!

Crna Hronika -
Društvenim mrežama kruži upozorenje da kriminalci u igračkice i priveske koje besplatno dele na pumpama stavljaju lokatore na osnovu kojih znaju gde su im žrtve

BEOGRAD - Dosetili se!Lopovi su smislili skuplji, ali i efikasniji način za pljačku! U igračkice i priveske koje besplatno dele na benzinskim pumpama stavljaju čipove, na osnovu kojih u svakom trenutku znaju gde su im žrtve, a onda im dolaze do stanova i kuća i kradu sve vrednosti na koje nalete!Upozorenje na razbojnike, rumunske državljane, najpre se pre nekoliko dana pojavilo na društvenoj mreži Fejsbuk. U poruci je stajalo da kupci na benzinskim stanicama ne uzimaju jelkice i druge sitnice koje se dele za džabe jer odmah postaju meta pljačkaša!- Ovo nije prvi put da lopovi deluju na ovakav način, nedavno je ista priča kružila i Hrvatskom. Sasvim je moguće u igračkicu ili nakit ubaciti čip ili lokator. Razbojnici bi morali da imaju i neku vrstu operativnog centra iz kog bi nadgledali i pratili kretanje osobe koja se našla na njihovoj meti. Oni, takođe, mogu da direktno s pumpe ili parkinga prate građane do njihovih domova kako bi otkrili na kojoj adresi žive - kaže za Kurir bivši policajac koji je insistirao na anonimnosti.Ovakav način pljačkanja građana zahteva i veća novčana ulaganja u sofisticiranu opremu.- Stavljanje čipova u priveske poprilično je skupo, ali i to je isplativo ako su lopovi uvereni da će iz kuća i stanova u koje upadaju odneti novac, zlato i tehničke uređaje i time zaraditi mnogo više od novca uloženog u opremu! Koliko znam, policija nije imala takvih prijava, što ne znači da građani nisu bili na meti ovih pljačkaša - kaže bivši policajac.

Dekoderima krali skupocene automobileSlične pljačke dešavale su se u Srbiji 2009. godine, kad su razbojnici bili opremljeni sofisticiranom opremom, dekoderima i drugim alatima za krađu. Dekoderi koji su se tada pojavili na tržištu koštali su oko 3.000 evra. Stariji model dekodera lopovima je služio za „razbijanje“ prve fabričke zaštite - štampane ploče s kompjuterskim programom smeštene ispod kontrolne table. Kad se skine zaštitna plastika, priključi se dekoder i za pet sekundi uništavaju se postojeći podaci. Dekoderi su tad izgledom podsećali na punjač za mobilni telefon.

Policiji nije prijavljen slučajKako Kurir saznaje u MUP Srbije, policiji dosad nije prijavljen nijedan slučaj gde su građani na osnovu čipova u privescima ili nakitu praćeni, nakon čega im je obijena kuća ili stan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track