Na Karadžićevo pitanje da li je VRS uzdržavao koliko je god to bilo moguće u odgovaranju na vatru, Maksimović je odgovorio: "Apsolutno, u krajnjoj nuždi smo odgovarali na vatru na Sarajevo"

HAG - Pred Haškim tribunalom je počela zimska pauza, osim u postupku protiv Radovana Karadžića, koji je nastavio da izvodi svedoke u pokušaju da ospori optužbe za namerno gađanje sarajevskih civila.
Svedok odbrane Ratomir Maksimović, pukovnik Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, izjavio je da je taj korpus bio odbrambeni i da nikad nije namerno gađao Sarajlije.

Karadžić, koji se sam brani pred Tribunalom, istakao je tokom ispitivanja svedoka da je i lično naredio Sarajevsko-romanijskom korpusu da izbegava čak i da odgovara na napade iz grada. Na Karadžićevo pitanje da li se taj korpus uzdržavao koliko je god to bilo moguće u odgovaranju na vatru, Maksimović je odgovorio: "Apsolutno, u krajnjoj nuždi smo odgovarali na vatru".
Svedok, koji se optuženom obraćao s "gospodine predsedniče", rekao je da je i britanski general Majkl Rouz, bivši komandant UNPROFOR-a, svojevremeno izjavio da su primirja uglavnom narušavali muslimani, koji su provocirali srpske snage.

Haško tužilaštvo je, s druge strane, pokušalo da ospori tvrdenje o samoodbrani VRS, podsećajući na izveštaje o žestokim napadima iz teške artiljerije i snajperskim pušaka na Sarajevo, kao i o svakodnevnim civilnim žrtvama.
Maksimović, koji je bio načelnik za informisanje u Sarajevsko-romanijskom korpusu, odbacio je te izveštaje kao "lažnu propagandu" muslimana.
"Meni je ovo nepoznato da se može tako raditi. Da smo mi takvi bili divljaci, da se tako radi?", rekao je on. "Ovo je čista propaganda, ovo nema veze sa životom".

Optužnica tereti Karadžića za namerno gađanje sarajevskih civila radi stvaranja atmosfere terora kao sredstva pritiska na muslimansko rukovodstvo. Posle Maksimovića, svedočenje je počeo Zdravko Šalipur, jedan od lokalnih čelnika Srpske demokratske stranke, koji će sutra nastaviti sa iskazom.
Bivši predsednik RS optužen je pred Tribunalom za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. godine.