U optužnici protiv Miškovića i C market!

Organizovani kriminal

U optužnici protiv Miškovića i C market!

Crna Hronika -
Ključna stvar istrage oko C marketa su nezakonitosti koje su dovele do propasti i nestanka ove najuspešnije kompanije i kako je Miroslav Mišković ispod cene kupio ovo preduzeće

BEOGRAD – Uprava kriminalističke policije MUP Srbije i Tužilaštvo za organizovani kriminal privode kraju istragu oko zloupotreba u privatizaciji “C marketa” gde se kao glavni akter ove afere ponovo pojavljuje Miroslav Mišković vlasnik “ Delta holdinga” koji se nalazi u pritvoru.

Policija i Tužilaštvo, sumnja da je Miroslav Mišković daleko ispod cene dobio u tom trenutku jednu od najuspešnijih srpskih firmi, a očekuje se da će ključna stvar u proširenju istrage biti to koje su nezakonitosti dovele deo sunovrata i nestanka sa tržišta jedne uspešne kompanije kao što je bio C market.

Naime Mišković je još 2005. godine kupio akcije C marketa za 29 miliona evra, iako je procenjeno tada da su one vredele 325 miliona evra, a onda ih 2011. godine preprodao belgijskom “Delezu” kao lanac “ Maksi” prodavnice za skoro milijardu evra.

Privatizacija najuspešnijeg domaćeg trgovinskog lanca započela je daleke 1991. godine, a kompanija je 1998. godine bila registrovana kao trgovinsko akcionarsko društvo sa 76,94 posto akcija u privatnom vlasništvu, dok je 23,06 odsto imala država. Sa C marketom od njegovog osnivanja upravljao je Slobodna Radulović, koji se već godinama nalazi u bekstvu i jedan je od optuženih u aferi “stečajna mafija”.

Novi zahtev za privatizaciju podneo je 20. septembra 2002. tadašnji ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović tako što će se od neprivatizovanih 23,06 odsto kapitala, 70 odsto preneti Akcijskom fondu, a 30 odsto podeliti besplatno.

Posle isteka Radulovićevog mandata, Udruženje malih akcionara „C marketa“, koje predstavlja 102.000 akcija, odnosno oko 51,5 odsto, zatražilo je maja 2003. godine sazivanje Skupštine, ali pošto skupština nije sazvana, mali akcionari su sami održali skupštinu, postavili novi Upravni odbor, ali je Trgovinski sud poništio ovu odluku.

Na zahtev „Senzala“, brokera akcionara okupljenih oko Udruženja, Centralni registar hartija od vrednosti je marta 2004. godine doneo rešenje o dodeli CFI koda i ISIN broja emitentu „Ce market“ i akcije su izašle na berzu. Posle dve godine, na osnovu uslova iz Memoranduma, „Laderna“ je svoje akcije prodala „Delti“ po ceni koja je unapred utvrđena.

Po ceni od 25.800 dinara po akciji, 7. decembra 2005. „Primer C“ kupuje 74,5 odsto akcija „C marketa“.

U vlasništvu malih akcionara je ostalo 2,5 odsto akcija, dok je 23 odsto u vlasništvu države. Ubrzo je obavljena i poslovna transakcija koja je dogovorena Memorandumom i tako je Mišković dobio trgovinsku mrežu kojom je raspolagala njegova „Delta“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track