Narkobos Sadiki izručen Slovačkoj

Pravac ćorka

Narkobos Sadiki izručen Slovačkoj

Crna Hronika -
Narkobos Baki Sadiki, koji je u Slovačkoj osuđen na 22 godine zatvora za šverc 120 kilograma heroina dans je iz prištine prevezn u zatvor u Slovačkoj posredstvom Euleksa

BRATISLAVA - Bos kosovsko-albanske mafije u Slovačkoj, Baki Sadiki, osuđen u toj zemlji u odsustvu za šverc 120 kg heroina na 22 godine zatvora, prevezen je danas na izdržavanje kazne sa Kosova u Slovačku.

"To je dobar dan za pravdu", kazao je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak koji se i u privatnim susretima sa kosovskim zvaničnicima angažovao da kosovskog i slovačkog državljanina Priština izruči posredstvom EULEKS-a, pošto Bratislava samostalno Kosovo ne priznaje.

Sadiki je danas prevezen u Bratislavu specijalnim letom vladinog aviona uz naoružanu pratnju specijalaca, pošto se slovačko Ministarstvo unutrašnjih poslova plašilo da bi kosovsko-albanska mafija mogla da pokuša da ga prilikom prevoza oslobodi.

Sadiki je iz Slovačke pobegao 2010. godine pošto je unapred saznao za raciju u svojoj kući i pansionu, a sud u Prešovu osudio ga je kasnije u odsustvu na 22 godine zatvora za šverc najmanje 120 kg heroina iz Turske u Slovačku i dalje na Zapad tokom 2007. i 2008. godine u šest isporuka jeftine sportske obuće.

U maju 2010. slovačke vlasti su ga u saradnji sa Interpolom otkrile na Kosovu, ali tada nije uhapšen pošto je ministarka pravde u tadašnjoj prvoj vladi slovačkog premijera Roberta Fica poslala zahtev za izručenje u Beograd, s obrazloženjem da zvanična Bratislava ne priznaje Kosovo.

Tek saradnja sa kosovskim vlastima posredstvom EULEKS-a urodila je plodom. "Sadiki nam je sam olakšao potragu zato što nije pobegao preko okeana već je ostao u Evropi.

Već nekoliko nedelja pred hapšenje imali smo informacije o njegovom kretanju," kazao je danas šef slovačke policije Tibor Gašpar. Sadiki je uhapšen u oktobru u Gnjilanu, u kafani a prema rečima Gašpara, nije pružao otpor kosovskim i međunarodnim policajcima.

Slovačka je poslala EULEKS-u zahtev da ga kosovske vlasti izruče 9. novembra, a izručenje je odobrilo kosovsko pravosuđe. "Sve strane su se kao odlučujućim prioritetom rukovodile pravdom i to uprkos pravnim i političkim izazovima koje je sa sobom nosio ovaj slučaj izručenja", pohvalilo je danas slovačko Ministarstvo inostranih poslova saradnju sa Interpolom, EULEKS-om i kosovskom policijom.

Slovačka diplomatija povodom izručenja Sadikija ocenila je da Priština time što je Sadikija izručila signalizira da je ozbiljno zainteresovana preko reformi i saradnje realizuje svoju evropsku budućnost, što Slovačka kao i u slučaju celog zapadnog Balkana podržava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track