Haradinaj slobodan, ni Srbija se nije žalila

Haški Tribunal

Haradinaj slobodan, ni Srbija se nije žalila

Crna Hronika -
Pošto u predmetu protiv Haradinaja i pripadnika OVK, Idriza Balaja i Lahi Brahimaja, nisu podnesene žalbe na oslobađajuću presudu koja je tako postala konačna, predmet je proglašen završenim

HAG - Oslobađajuća presuda Haškog tribunala za bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuša Haradinaja je konačna, a predmet zaključen pošto na tu presudu nije bilo žalbe, saopšteno je danas u tribunalu.Portparol Haškog tribunala Magdalena Spalinjska saopštila je danas da u predmetu protiv Haradinaja i pripadnika OVK, Idriza Balaja i Lahi Brahimaja, nisu podnesene žalbe na oslobađajuću presudu koja je tako postala konačna, a predmet je proglašen završenim.

Haradinaj, Balaj i Brahimaj su u novembru prošle godine, na kraju delimično ponovljenog suđenja, oslobođeni krivice za zločine nad srpskim, albanskim i romskim civilima počinjene u logoru OVK u Jablanici 1998. godine.

Spalinjska je na redovnom brifingu za novinare u Hagu, takođe, rekla da je u predmetu penzionisanog generala Vojske Republiske Srpske (VRS), Zdravka Tolimira, koji je osuđen na kaznu doživotnog zatvora, stranama u postupku naloženo da predaju najavu žalbe do 13. marta ove godine.

Tolimir, koji je bio pomoćnik komandanta za obaveštajno-bezbednosne poslove u Glavnom štabu VRS, neposredno odgovoran komandantu Glavnog štaba, generalu Ratku Mladiću, proglašen je krivim za genocid, žločin protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, počinjene po ulasku srpskih snaga u Srebrenicu i Žepu, u julu 1995. godine. Na doživotni zatvor osuđen je u decembru prošle godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track