TRAGEDIJA U SVOJNOVU: Gas došao kroz prozor
Foto: Kurir

Dodatno veštačenje

TRAGEDIJA U SVOJNOVU: Gas došao kroz prozor

Crna Hronika -
Ugljen-monoksid koji je otrovao mladiće u vikendici kod sela Svojnovo nastao je radom agregata na struju

JAGODINA - Dodatnim veštačenjima koje je obavila ekipa MUP Srbije nesporno je potvrđeno da je ugljen-monoksid koji je otrovao četiri mladića u vikendici kod sela Svojnovo nastao radom agregata za struju - potvrdio je Zoran Petrović, istražni sudija Višeg suda u Jagodini.

- Merenja su izvršili veštaci Nacionalno-kriminalističkog tehničkog centra iz Beograda. Oni su utvrdili da se radom agregata koncentracija ugljen-monoksida u sobi u kojoj su bili mladići povećava čak i kada su izlazna vrata ka dvorištu iz odaje u kojoj se nalazi agregat otvorena - naglasio je Petrović. - Agregat je benzinski, snage 2,5 kilovata i nikako ne bi trebalo da se drži u kući već u dvorištu, na otvorenom prostoru.

Ovim su okončane sve dileme odakle je došao otrovni gas koji je ubio četiri nerazdvojna prijatelja - Miloša Atanaskovića (17), Jovana Ilića (17), Đorđa Marjanovića (16) i Marka Živkovića (19). Oni su ložili i šporet na drva, koji je takođe mogao da bude izvor ugljen-monoksida.

Beživotna tela mladića pronašao je 10. januara, oko osam časova ujutro, Milošev otac Bojan, kad je došao da obiđe mladiće koje je odvezao u vikendicu prethodnog dana. Svi su bili srednjoškolci, osim Marka Živkovića. Okupili su se da se dan-dva druže tokom zimskog raspusta.Prema saznanjima beogradskog lista iz policije, soba u kojoj je smešten agregat ima dva uska prozora, dimenzija 70 puta 40 centimetara, koja je povezuju sa odajom u kojoj su bili mladići.

- Ta soba takođe ima i vrata ka dvorištu, ali, bez obzira na to da li su ona otvorena ili ne, to nije dovoljno da sav ugljen-monoksid izađe napolje. On je prodirao kroz prozore koji nisu dobro dihtovali u susednu prostoriju i izazvao je smrt - navodi naš izvor iz policije.

Dr Ljubiša Božić, koji je radio obdukciju mladića u ćuprijskoj bolnici, nije mogao precizno da se izjasni o času smrti, ali je utvrđeno da su mladići preminuli 10. januara iza ponoći. Bez značaja su priče da je u sobi sa agregatom zatečen pas, koji je preživeo, što bi dovelo u sumnju da je ugljen-monoksid došao iz agregata.

- Vrata iz odaje ka napolju bila su odškrinuta, pa je pas mogao slobodno da ulazi i izlazi - objašnjavaju u policiji.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track