SAČEKUŠA: 20 Albanaca tuklo i kamenovalo srpske osnovce
Foto: KURIR

Peti napad u Kosovskoj Kamenici

SAČEKUŠA: 20 Albanaca tuklo i kamenovalo srpske osnovce

Crna Hronika -
Grupa Albanaca napala je decu, ali srećom u tom trenutku naišao je školski autobus, vozač je otvorio vrata i oni su kao na filmu uskakali bežeći od napadača. Baš u tom momentu nije bilo patrole KPS koja tu dežura zabag zbog učestalih napada

KOSOVSKA KAMENICA - Grupa Albanaca srednjoškolaca napala je u Kosovskoj Kamenici Srbe osnovce dok su posle nastave čekali školski autobus, potvrdio je predsednik opštine Kosovska Kamenica Boban Jevtić. Nije bilo teže povređenih jer je školski autobus stigao kada je počela tuča.

Jevtić je rekao da su osnovci napadnuti u sredu uveče i da to nije bio i jedini incident, jer je isto veče u selu Rajanovac zapaljena jedna prazna srpska kuća.

Predsednik Opštine je naveo da je to od početka školske godine peti napad na srpske đake koji pohađaju Osnovnu školu "Desanka Maksimović". "Na grupu od 20 srpske dece iz sela Berivojce, koja je ispred dvorišta škole čekala školski autobus, nasrnula je grupa od 20 albanskih srednjoškolaca. Deca su počela da se branila, ali srećom u tom trenutku naišao školski autobus. Vozač je otvorio vrata i deca su kao na filmu uskakala bežeći od napadača", rekao je Jevtić.

Jevtić je dodao da je zbog učestalih napada albanske na srpsku decu u toj školi dogovoreno sa Kosovskom policijom da njihova patrola dežura dok deca čekaju autobus, ali da sinoć nije bilo patrole na uobičajenom mestu zbog čega je, po njegovom mišljenju, i došlo do incidenta.

"Sa decom je u trenutku napada bio samo pedagog škole koji, zbog sve češćih incidenata, svakodnevno dežura dok po decu ne dođe školski autobus. To ovoga puta nije sprečilo napadače", kazao je Jevtić.

Osnovna škola "Desanka Maksimović" je jedna od retkih srpskih škola u Kosovskom pomoravlju koja deli isto dvorište sa albanskom osnovnom školom, dok se u krugu od 50 metara nalazi i albanska srednja škola.

"Juče je u opštini Kosovska Kamenica zapaljena srpska kuća u selu Rajanovac u kojoj niko ne stanuje, a koja se nalazi u izdvojenoj mahali u tom selu. Ta kuća je i ranije bila meta podmetnutih požara, ali ovoga puta su je dokrajčili", rekao je Jevtić.

Jevtić je naveo da bezbednosna situacija u opštini Kosovska Kamenica nikada nije bila dobra, ali je nizom poslednjih incidenata dodatno pogoršana.

"Bezbednosna situacija je takva da roditelji razmišljaju da li da više šalju decu u školu. Ovakvi incidenti nas podsete gde smo i šta smo i da tu gde smo nećemo imati mira", rekao je Jevtić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track