Pritvor Srbinu zbog ubistva Albanca koji mu je krao šumu

Gnjilane

Pritvor Srbinu zbog ubistva Albanca koji mu je krao šumu

Crna Hronika -
Momčilu Stajiću (59) istražni sudija odredio mesec dana pritvora zbog ubistva jednog i ranjavanja drugog Albanca koje je zatekoa u krađi njegove šume u selu Poneš kod Gnjilana

GNJILANE- Osnovni sud u Gnjilanu odredio je danas pritvor do mesec dana Momčilu Stajiću (59) iz sela Poneš kod Gnjilana, osumnjičenom za pomaganje okrivljenima za ubistvo Adema Bićmetija i ranjavanje njegovog brata Remzija. Stajićev advokat Dejan Vasić rekao je da je njegov branjenik uhapšen u petak, 18. januara, pošto je u oružanom obračunu ubijen Adem Bićmeti, a ranjen njegov brat Remzi Bićmeti.

Prema srpskim izvorima, Albanci su zapucali prvi, pošto su ih Srbi iz Poneša zatekli u ilegalnoj seči šume, pa su Srbi odgovorili na vatru.

Vasić je naveo da je Stajiću pritvor odredilo Odeljenje za teške zločine Osnovnog suda u Gnjilanu uz obrazloženje da je u toku istraga za ubistvo u kojem je Stajić osumnjičen kao pomagač, a tereti se i za nedozvoljeno držanje oružja. "Stajić je priveden zbog rodbinske veze sa osumnjičenima za to krivično delo. Video sam ga juče, na njemu nisu bile vidljive povrede ali ne mogu da tvrdim kakav on ima tretman u pritvoru, jer nisam razgovarao sa njim", rekao je Vasić.

Vasić je dodao da će u toku dana podneti žalbu na odluku o produženju pritvora. Srbi iz sela multietničkog sela Poneš rekli su da je situacija u selu napeta ali mirna zato što je Kosovska policija preduzela mere da spreči nove incidente između Albanaca i Srba.

"Niko od Srba ne opravdava ovo što se dogodilo, ali to je posledica toga što Kosovska policija 13 godina do sada nije preduzela mere protiv Albanaca ni po jednoj prijavi Srba za nelegalnu seču njihove šume. Da se to sprečilo ranije, sigurno ne bi bilo ovakve tragedije", rekao je jedan meštanin Poneša.

Srbi iz Poneša rekli su da su njihove komšije Albanci iz Poneša od 1999. godine posekli 500 hektara šume čiji su vlasnici Srbi, koji zbog bezbednosnih razloga 13 godina ne obrađuju još 200 hektara zemlje, dok Albanci u njivama zaraslim u travu napasaju stoku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track