Vlasnik Beograd filma priznao krivicu

Specijalni sud

Vlasnik Beograd filma priznao krivicu

Crna Hronika -
Nikola Đivanović vlasnik Beograd filma priznao je krvicu i nagodio se sa Tužilaštvom da dobije 3 godine zatvora jer je prodajom bioskopa oštetio državu i budžet Srbije

BEOGRAD - Vlasnik "Beograd filma" Nikola Đivanović (51) nagodio se sa Tužilaštvom za organizovani kriminal da u zamenu za kaznu od tri godine zatvora prizna da je prodajom pet beogradskih bioskopa zajedno sa saradnicma oštetio tu kompaniju i budžet Srbije.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da je Đivanović sklopio sporazum o priznanju krivičnog dela sa tužilaštvom 28. decembra 2012. i da je od njega oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog dela od 202.117.006 dinara.

Đivanović je, takođe, obavezan da oštećenim malim akcionarima na ime imovinskopravnog zahteva isplati 40.510.016 dinara, dodao je tužilac.

On je precizirao da je te obaveze Đivanović dužan da izmiri u roku od 90 dana od pravnosnažnosti presude sa zakonskim kamatama, a obavezan je i na plaćanje troškova krivičnog postupka od 668.880 dinara.

Đivanović je kao jemstvo da će suma biti isplaćena upisao hipoteku na nekretninama "Beograd filma", među kojima su i četiri bioskopa "Zvezda", "Jadran" i "20. oktobar" i "Sloboda".

Sporazum o priznanju krivičnog dela sa Tužilaštvom za organizovani kriminal su zaključili i njegovi saradnici Vuk Valčić, Miroslav Cenić i Vesna Talijan.

Valčić je, prema sporazumu, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dve godine zatvora, a Cenić i Talijan na po jednu godinu zatvora.

Đivanović je u pritvoru proveo 20 meseci pa mu je ostalo da odsluži još 16 meseci kazne u zatvoru.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je početkom oktobra 2011. optužnicu protiv Đivanovića zbog optužbi da je, sa saradnicima, prodajom pet beogradskih bioskopa oštetio "Avala film" za više od četiri miliona evra, a budžet Srbije utajom poreza za milion i po evra.Optužnica se odnosi na sporne prodaje bioskopa "Kozara”, "Jadran”, "Partizan”, "Voždovac” i "Slavica” tokom 2008. godine privrednom društvu "Šatnelltd.” sa sedištem u Nikoziji, na Kipru.

Ta kiparska kompanija uplatila je samo deset odsto od ugovorene kupoprodajne cene na račun "Beograd filma”, dok joj je ostatak pripao simulovanim poslovima.

Đivanović je vlasnik i preduzeća "Lajt blu trejding Bahamas ltd.", a u periodu od 2001. do 2004. bio je savetnik tadašnjeg guvernera Narodne banke Mlađana Dinkića.

Preduzeće "Beograd film" kupio je u postupku privatizacije u februaru 2007. godine na aukciji za tadašnjih 9,2 miliona evra.

Većinski vlasnik sa 70 odsto kapitala postalo je Đivanovićevo preduzeće "Lajt blu trejding Bahamas” sa Bahama, a preostali kapital ostao je u vlasništvu malih akcionara.

Tokom 2008. godine došlo je do formiranja pet nezavisnih preduzeća u čijoj su se imovini našli bioskopi "Kozara”, "Jadran”, "Partizan”, "Voždovac” i "Slavica”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track