Alojzije Ganić: Nisam ja kriv već vatrogasci
Foto: Beta

Slučaj contrast

Alojzije Ganić: Nisam ja kriv već vatrogasci

Crna Hronika -
Iznoseći svoju odbranu na suđenju za požar u diskoteci Kontrast vlasnik lokala Alojzije Ganić negirao krivicui za tragediju optužio novosadske vatrogasce zbog nestručnog reagovanja

NOVI SAD- Vlasnik lokala u kome se nalazila diskoteka “ Kontrast” Alojz Ganić ( 68) na početku suđenja za pogibiju šestoro mladih izjavio je da mu je žao izgubljenih života, ali da se ne oseća krivim zbog tuđih propusta.

U iznošenju svoje odbrane Ganić je optužio novosadske vatrogasce da su nestručno reagovali kobnog dana kada je u diskoteci izbio požar. On je rekao da su vatrogasci došli sa zakašnjenjem i da im je on otvorio sporedni ulaz u trenutku dok je vatra na bini bila svega dva metra bez dima i sve se videlo.

Ganić je rekao da je on vatrogasce upozorio da možda ima nekog u toaletu, ali su ga kako on tvrdi vatrogasci ignorisali i da ga je čak jedan opsovao.Ganić je zatim od sudije zatražio oslobađajuću presudu i zatražio da mu se ukine pritvor i omogući odbrana sa slobode uz redovno javljanje sudu.Ganić kazao da je učinio sve da vatra ne obuhvati veći deo diskoteke i da je asistirao vatrgosacima prilikom dolaska.

Dodao je da je "proforme" potpisao mere protivpožarne zaštite jer je imao usmeno obećanje Slaviše Stanišića da će zakupci otkloniti nedostatke. Ganić je rekao i da mu nisu poznate činjenice oko prepravke kablova za koje tužilaštvo tvrdi da je uzrok požara pa pretpostavlja da su to uradili zakupci.

Na pitanje advokata do kada je lokal bio osiguran odgovorio je da je osiguranje važilo još oko 12 sati posle požara.Jedan od zakupaca diskoteke Slaviša Stanišić se izjasnio da nije kriv i odbacio navode iz optužnice tvrdeći da je u klubu sve do zadnjeg trenutka besprekorno funkcionisalo.-Sve je bilo po propisima i u ispravnom stanju.

Električne instalacije jesu menjane, ali pozicija nije. Zaposleni su bili obučeni za protivpožarnu zaštitu i sve je bilo urađeno po nalogu inspektora - rekao je Stanišić, koji je optužnicu ocenio kao neistinitu, a porodicama žrtava izjavio saučešće.

Stanišić je na početku suđenja u Višem sudu u Novom Sadu, kao jedan od optuženih za izazivanje požara rekao da taj snimak u istrazi niko nije pregledao. "Jedna od kamera sve vreme je bila uperena na binu na kojoj je i izbio požar. Ako bi neko uspeo da pregleda hard disk, mogao bi se utvrditi tačan uzrok požara", rekao je Stanišić i dodao da je potpuno siguran da je mesto na kojem je požar izbio udaljeno najmanje dva metra od najbližeg izvora električne energije.

Stanišić je optužnicu Višeg javnog tužilaštva ocenio kao neistinitu i dodao da će dokazati da nije kriv za ono za šta se tereti. Stanišić je kazao da je u klubu sve funkcionisalo besprekorno i da su on i njegov partner u poslu Dejan Ratković (36) izvršavali svaki zahtev požarne i građevinske inspekcije.

"Sve je bilo po propisima i u ispravnom stanju. Električne instalacije jesu menjane, ali pozicija nije. Zaposleni su bili obučeni za protivpožarnu zaštitu i sve je bilo urađeno po nalogu inspektora", rekao je optuženi.

Govoreći o kvaru na elektro-instalacijama koji se pominje u optužnici, Stanišić je rekao da je marta 2012. izgorela glavna sklopka, ali da razlog za to nisu bile preopterećene instalacije, nego kratak spoj.

Stanišić je kazao i da misli da ispod bine nisu bili jastuci koje su zapalile varnice od strujnog udara, jer su se ti jastuci prema njegovom saznanju nalazili u magacinu Kontrasta.

Suđenje se nastavlja sutra, kada bi iskaz trebalo da daju Dejana Ratković i električar Miroslav Papuga (50), koji je obavljao popravke u klubu. Papugin advokat Vladimir Beljanski je rekao novinarima da su mediji neistinito preneli Papugine izjave policiji i da će njegov klijent "tačno kazati kako je uvodio strujne instalacije u Kontrastu i dokazaće da njegove odgovornosti u tome nema". Branko Miladinović, otac nastradale novinarke Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamare (25), rekao je novinarima da je zadovoljan dosadašnjim tokom i izrazio nadu da će sudsko veće profesionalno uraditi posao.

Optužnica je podignuta protiv vlasnika lokala Alojza Ganića(68), dvojice zakupaca Slaviše Stanišića (46) i Dejana Ratkovića (36), kao i protiv električara koji je obavljao popravke u klubu Miroslava Papuge (50).Oni su optuženi da su odgovorni za požar koji se desio 1. aprila 2012. godine, jer nisu održavali električne instalacije na objektu na odgovarajući način, niti su poštovali protivpožarne propise.

U optužnici se navodi da je početkom marta 2012. izgorela glavna sklopka i da je zbog preopterećenosti iskočio osigurač na glavnom ormaru restorana "Lasta", koji je takođe u Ganićevom vlasništvu i zidom je naslonjen na "Kontrast".

Tužilaštvo smatra da su varnice do kojih je došlo zbog kratkog spoja zapalile jastuke koji su se nalazili ispod bine diskoteke Kontrast, što je dovelo do požara.Tokom istrage saslušani su oštećeni i preko 100 svedoka koji imaju saznanja o uslovima u kojima je radio lokal i izvršenim inspekcijskim kontrolama, kao i svedoci samog požara.

U požaru su poginuli Marina Aničić (25) iz Čuruga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde. Poginula je i najmlađa doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga, kao i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track