EKSPLOZIJA U ZG: Otac deci dao eksploziv da dignu bana
Foto: Print Skrin

Konačno rešena misterija

EKSPLOZIJA U ZG: Otac deci dao eksploziv da dignu bana

Crna Hronika -
Šestorica mladića od kojih je jedan član Zlatne mladeži HDZ, iz dosade su postavljali eksploziv po Zagrebu i nameravali da dignu u vazduh spomenik Banu Jelačiću

ZAGREB- Treća eksplozija koja je u poslednjih 14 dana potresla Zagreb bila je suludi čin šestorice privedenih mladića od kojih su neki članovi “Zlatne mladeži HDZ”, koji su uz pomoć oca jednog od privedenih, nabavili vojni eksploziv i detonirali ga iz čiste obesti na Trgu Bana Jelačića u centru Zagreba, izjavio je nečelnik krimnalističke policije Danije Žugel.

- Motiv napada je obest, suluda ideja pojedinaca, koji zbog lagodnog života nisu znali šta da rade, pa su se upuštali u ovakve akcije. Posle eksplozije formiran je bio tim sa zadatkom da u naredna 24 sata pronađe počinioce. Već smo u sredu znali ko su oni, a namerno nismo davali više informacija kako ne bi istraga bila ugrožena, izjavio je načelnik Policijske uprave Zagreb Goran Burušić.

On je rekao da je kriminalistička policija privela šestoricu mladića od 29 do 31 godine i oca ( 59) jednog od njih, koji je sinu nabavio visokobriznatni eksploziv i naučio ga da rukuje sa njim. Eksploziv su inače isprobavali na širem područiju Šibenika, pre nego što su ga prema planu aktivirali na zagrebačkom trgu.

Dvojica bombaša privedeni su u Zagrebu, jedan je uhvaćen na granici, a dvojica su privedena u Šibeniku, a oni su osumnjičeni za dovođenje u opasnost ljudskih života i imovine. Zbog podmetanja bombi preti im čak 5 godina zatvora.

Da podsetimo u sredu rano ujutro na spomeniku Banu Jelačiću odjeknula je jača eksplozija koja nije oštetila spomenik, ali je protresla Zagreb pa se policija dignula na noge kada je usledila I hitna istraga policije koja je rezultirala posle dvodnevne istrage hapšenjem.

Zanimljivo je da su trojica privedenih članovi takozvane “ Zlatne mladeži HDZ” i deca uglednih porodica iz mesta Vodice kod Šibenika. Jedan od privedenih Tomislav Strikoman kjoji je uhapšen na granici sa BiH dok se vraćao sa svadbe, a inače je i rođeni brat jednog od nastradalih vatrogasca u tragediji na Kornatima u leto 2007. godine.

Već smo u sredu znali ko su oni: Goran Barušić,
Već smo u sredu znali ko su oni: Goran Barušić,

Mesec dana pritvora za aktiviranje bombe

Šestorka koja je prošle sedmice aktivirala vojni eksploziv na centralnom zagrebačkom trgu bana Jelačića određen je mesec dana istražnog zatvora, odlučio je istražni sudija zagrebačkog opštinskog suda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja