Najnovije vesti

Tužilac Vukčević: Darko daje dokaze o trgovini organima
Foto: Nebojša Mandić

Novi svedoci

Tužilac Vukčević: Darko daje dokaze o trgovini organima

Crna Hronika
10:42h
Tačni su navodi bivšeg koordinatora službi bezbednosti Miodraga Rakića da je Ratko Mladić mogao da bude ranije uhapšen, kaže tužilac

BEOGRAD - Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da ima novih svedoka trgovine organima na Kosovu i da su tačni navodi bivšeg koordinatora službi bezbednosti Miodraga Rakića da je Ratko Mladić mogao da bude ranije uhapšen.

Vukčević je kazao da Tužilaštvo ima novih saznanja i svedoke o trgovini organa i da je o tome obavestio šefa specijalnog istraživačkog tima Euleksa Džona Klinta Vilijamsona.

"Svedok medicinskih procedura pod zaštitom "Darko" rudnik je relevatnih podataka", rekao je Vukčević i dodao da je svedok bezbedan pošto o njemu brine policija.

Prema njegovim rečima, u Briselu je dobio ohrabrujuće vesti da će se "sudski procesi odvijati izvan Prištine, izvan Kosova i Metohije".

On je potvrdio navode bivšeg koordinatora službi bezbednosti Miodraga Rakića da bi Ratko Mladić bio ranije procesuiran da hapšenje njegovih jataka nije urađeno na inicijativu direktora Bezbednosno-informativne agencije Radeta Bulatovića.

"To je bila greška, na šta sam odmah upozorio, jer smo na taj način poslali signal Ratku Mladiću da je njegova mreža jataka provaljena i da mora da je promeni. To su bila preuranjena hapšenja i zbog toga smo morali, kao što kaže Rakić, da Mladića tražimo još pet godina", kazao je Vukčević.

On je ocenio i da je Rakić radio po pravilima kada je u pitanju slučaj šverca kokainom za koju je optužen Darko Šarić. "Ne ulazim u to da li postoji neka politika, ali ne verujem da je Rakić nešto držao u fioci, a da o tome nije obavešten tužilac", kazao je Vukčević.

On je istakao da nema zaštićenih u istragama i da je dobio punu podršku u rasvetljavanju ratnih zločinaa od nove vlasti. Na zamerku na rad tužilaštva da nije procesuiralo srpske policijske i vojne zvaničnike za zločine iz 1990-ih, Vukčević kaže da "nema nedodirljivih", već da je mnogo dokaznog materijala uklonjeno.

"Činjenica je da je mnogo dokaza izgorelo u pećima, od Mačkatice, preko mnogih nepronađenih grobnica, do same zgrade Državne bezbednosti iz koje se dugo posle 5. oktobra mogao videti dim dok su se uklanjali dokazi o ratnim zločinima", kazao je Vukčević.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...