Suđenje Karadžiću: Sigurna kuća ili logor za Bošnjake

Hag

Suđenje Karadžiću: Sigurna kuća ili logor za Bošnjake

Crna Hronika -
Suočen sa iskazima svjedoka Haškog tužilaštva koji su tvrdili da je u školi u Rogatici bio "logor" u koji su srpske snage nasilno pritvorile, zlostavljale i ubijale Bošnjake, Ujić je ostao pri iskazu da je to bila "sigurna kuća i za Bošnjake i za Hrvate i za Srbe"

HAG - Svedoci odbrane bivšeg predsednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića rekli su pred Haškim tribunalom su da srpske snage nisu nezakonito pritvarale i proterivale Bošnjake i Hrvate iz Rogatice i Hadžića.

Bivši predsednik opštinske vlade u Rogatici i načelnik Štaba Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Mile Ujević rekao je da su bošnjački predstavnici odbili mirovne predloge Srba.

Prema Ujićevom svedočenju, Rogatica je, potom, postala "uporište muslimanskih ekstremista" preneo je BJR.

Nije bilo ni pomisli da se muslimani proteraju s opštine Rogatica, rekao je Ujić i dodao da je u srednjoj školi bila "sigurna kuća" za bošnjačke civile u koju su stotine "dobrovoljno" došle.

Suočen sa iskazima svjedoka Haškog tužilaštva koji su tvrdili da je u školi u Rogatici bio "logor" u koji su srpske snage nasilno pritvorile, zlostavljale i ubijale Bošnjake, Ujić je ostao pri iskazu da je to bila "sigurna kuća i za Bošnjake i za Hrvate i za Srbe".

On je priznao da su 24 Bošnjaka iz škole i logora Rasadnik u augustu 1992. bilo streljano, nakon što su odvedeni da rade na prvoj liniji fronta.

On je rekao da je to bio samovoljan akt starešine i da je žrtvama bilo "suđeno zbog krivičnih dela".

Na opasku tužiteljice da su trojica ubijenih bili maloletnici, a da je preživeli Armin Baždar tada imao 15 godina, Ujić je rekao: "15 ili 150 godina, ako je neko osumnjičen, bio je privođen".

Bivši opštinski zvaničnik u Hadžićima Vidomir Banduka, izjavio je da su Bošnjaci u maju 1992. napustili centar tog naselja, posle čega je usledio "napad muslimanskih snaga".

Stotine bošnjačkih civila sklonile su se dobrovoljno u lokalni sportski centar da bi bili "zaštićeni", rekao je on.

Nakon što su mu u unakrsnom ispitivanju predočene izjave Bošnjaka da u sportski centar nisu išli dobrovoljno, već da su ih srpske snage prisilno tamo odvele i zatvorile, Banduka je izjavio:

"Doduše, to je rat - govoriti o dobrovoljnosti u ratu i miru je sasvim nešto različito".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja