Gazda Jezda: Robijao sam zbog falsifikata veštaka Radomira Bijelića

Afera Jugoskandik

Gazda Jezda: Robijao sam zbog falsifikata veštaka Radomira Bijelića

Crna Hronika -
Vlasnik Jugoskandika Jezdimir Vasiljević osuđen je na pet godina zatvora da je sa svojim saradnicima oštetio građane Srbije za desetine miliona nemačkih maraca, a pošto je izdržao kaznu zatvora on je pušten na slobodu

BEOGRAD - Vlasnik nekadašnje piramidalne štedionice "Jugoskandik" Jezdimir Vasiljević osuđen je na pet godina zatvora, na osnovu optužbe da je sa saradnicima početkom devedesetih oštetio građane Srbije za više desetina miliona nemačkih maraka.

Vlasnik nekadašnje štedionice "Jugoskandik" Jezdimir Vasiljević izašao je u 15 sati iz pritvora Centralnog zatvora. Vasiljević je po izlasku izjavio novinarima da će se žaliti na sudsku presudu, istovremeno optuživši sudskog veštaka Radomira Bijelića da je falsifikovao priznanice iz kojih se vidi da je on navodno primio 28 miliona maraka.

"Suđen sam po zakonu iz 1996. iako je slučaj iz 1993. Tražio sam na uvid i veštačenje priznanica zbog kojih sam držan u zatvoru, a za koje odgovorno tvrdim da ih je falsifikovao sudski veštak Radomir Bijelić", kazao je Vasiljević.

On je kazao da sud nije dozvolio uvid u te priznanice, niti njihovo veštačenje, već, kako je rekao, "samo je rekla (sudija Slađana Marković) da mene i Micka (Milorad Vukotić) smatra krivim".

"U žalbenom postupku pitaću gde su te priznanice da sam navodno uzeo pare. A zašto niko ko je uzeo naftu iz Crne Gore nije proganjan", upitao je Vasiljević.

Na pitanje novinara kako se oseća po izlasku na slobodu Vasiljević je ostao bez reči.

"Ne mogu da kažem, nije svejedno, skoro pet godina je prošlo", kazao je Vasiljević i poručio da štedionica "Jugoskandik" nije bila piramidalna već "trgovačka firma".

Vasiljevića je sačekao, kako se predstavio novinarima, prijatelj Zoran iz Čačka koji ga je odvezao kući.Sudija Višeg suda u Beogradu Slađana Marković proglasila je krivim i nekadašnjeg direktora Banke privatne privrede Crne Gore Milorada Vukotića, koji je takođe osuđen na pet godina zatvoraVasiljevićevog zeta i šefa trezora Dragana Antonijevića, poslovnog savetnika Ljubivoja Šundića i advokata Stevana Protića, sud je oslobodio optužbe.Gazda Jezdi je ukinut pritvor, a u kaznu će mu biti uračunato vreme koje je proveo u pritvoru.Vasiljević, poznat i kao gazda Jezda, doveden je u sud iz Centralnog zatvora u kojem se nalazi od 26. marta 2010. jer je dva puta bežao iz zemlje.Prvi put 1993, nakon kraha štedionice, ali je 2000. uhapšen na beogradskom aerodromu Nikola Tesla.Tokom višegodišnjeg suđenja, Vasiljević je ponovo iz Srbije pobegao 2006. zbog čega mu je propalo i jemstvo od oko milion evra hipotekom na kući na Dedinju, koju je za njega založio prijatelj.Uhapšen je 2009. u Holandiji, odakle je marta 2010. izručen Srbiji, od kada se nalazi u Centralnom zatvoru u Beogradu.Početkom devedesetih, hiljade ljudi širom Srbije ulagale su novac u "Jugoskandik" kako bi uz visoke kamate izvukli veliki profit za kratko vreme. Mnogi su prodavali nekretnine, vozila i dragocenosti da bi novac uložili u štedionicu, ali su brzo nakon njenog kraha ostali "praznih šaka".Tačna šteta koja je naneta građanima Srbije nije utvrđena, ali približne procene stručnjaka govore da je reč o iznosu od oko 94 miliona maraka.

http://www.youtube.com/watch?v=VqdAD5m8wCE

Branilac Milorada Vukotića negira nadležnost sudaAdvokat Vojislav Vukotić, branilac prvooptuženog u slučaju štedionice "Jugoskandik" Milorada Vukotića, izjavio je danas da će uložiti žalbu na presudu svom klijentu i tvrdi da Viši sud u Beogradu nije ni bio nadležan u slučaju njegovog klijenta.

Nakon izricanja presude kojom je njegov klijent osuđen na pet godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i organizovanja piramidalne štedionice "Jugoskandik" devedesetih godina, advokat Vukotić izjavio je novinarima da ga čudi presuda, jer nema nikakvog utemeljenja u izvedenim dokazima."Radnje koje mu se stavljaju na teret izvršene su na teritoriji Crne Gore i ni u jednom slučaju ovaj sud, naročito posle razdvajanja Srbije i Crne Gore, nije bio nadležan da mu sudi u ovom postupku", rekao je Vukotić.

On je kazao da nekadašnji predsednik Banke privatne privrede Crne Gore Milorad Vukotić nije u bekstvu, da se nalazi na svojoj kućnoj adresi i da nikada nije ni bio u pritvoru."U Crnoj Gori se ne vodi postupak protiv njega. Naprotiv, oni su tamo u tužilaštvu imali prijavu protiv njega, odbacili je i rekli da tu nema krivičnog dela. Možda je to jedan od razloga zašto mu se sudi u Srbiji", rekao je Vukotić.

Advokat je dodao da je odbrana stanovišta da se u slučaju Vukotić radi o "prigrabljenoj nadležnosti", upitavši kako je moguće da mu sude u Srbiji u odsustvu, pogotovo što je Vukotić državljanin Crne Gore.Na pitanje novinara da li će Vukotić služiti kaznu, advokat je istakao da sve zavisi od toga da li između Srbije i Crne Gore postoji sporazum gde će se izdržavati kazna sa čim, kako kaže, trenutno nije upoznat.

"Uložiću žalbu i verujem da ta presuda neće opstati", poručio je Vukotić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track