Španija obavestila Srbiju o hapšenju ubice Tatona

Posle hapšenja u Španiji

Španija obavestila Srbiju o hapšenju ubice Tatona

Crna Hronika -
Na osnovu tog obaveštenja nadležni će zatražiti izručenje Đorđa Prelića, koji je u odsustvu osuđen za ubistvo franuskog navijača

BEOGRAD - Ministarstvo pravde Srbije dobilo je od Interpola zvaničnu potvrdu o hapšenju Đorđa Prelića, u odsustvu osuđenog za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona, saznaje Kurir.

"U Ministarstvo pravde je stiglo zvanično obaveštenje o hapšenju Prelića, a na osnovu tog obaveštenja je moguće pokrenuti ekstradicioni postupak", rečeno je u Ministarstvu pravde.

Rok za slanje zahteva za izručenje je 18 dana, prema evropskim konvencijama o ekstradiciji, međutim, kako nezvanično saznajemo, postoji mogućnost da rok bude prolongiran zbog obimne dokumentacije koja treba da se prevede na španski jezik.

Navijač Partizana ima pravo da podnese zahtev za ponavljanje suđenja s obzirom da je pred Višim sudom u Beogradu osuđen u odsustvu, izjavila je portparolka tog suda Dušica Ristić.Dušica Ristić je rekla da će o zahtevu za ponavljanje krivičnog postupka odlučivati krivično vanraspravno veće."Samim tim što je osuđen u odsustvu on ima pravo da podnese zahtev za ponavljanje krivičnog postupka i ako taj zahtev bude usvojen, njemu će sud predočiti ranije izvedene dokaze, a izvešće se i novi dokazi ako ih Prelić ili njegov branilac predlože u zahtevu za ponavljanje postupka", rekla je Dušica Ristić.Ona je kazala da će na ponovljenom suđenju biti suđeno samo optuženom Preliću.Španska policija juče je u okolini Barselone uhapsila Prelića, koji je bio u bekstvu od ubistva Tatona u centru Beograda, septembra 2009. godine.Viši sud u Beogradu prvostepeno ga je osudio na 35 godina zatvora, a Apelacioni sud mu je ublažio kaznu i osudio ga na 15 godina zatvora.Navijači Partizana brutalno su pretukli Tatona u centru Beograda pred utakmicu Partizan - Tuluz, i on je od posledica prebijanja umro nekoliko dana kasnije.

Bajazit: Odbrana će tražiti ponavljaje suđenja Preliću Obrana Đorđa Prelića, osuđenog na 15 godina zbog ubistva francuskog navijača Brisa Tatona, tražiće ponavljanje suđenja ako ga Španija izruči Srbiji, izjavio je danas Prelićev advokat Ivan Bajazit.

"Naravno da ćemo tražiti ponavljanje suđenja, ali oprvo moramo da vidimo Prelića u Srbiji. Da bih to tražio, Prelić mora da bude izručen Srbiji", rekao je Bajazit agenciji Beta.Španska policija uhapsila je u sredu Prelića u okolini Barselone.

Portparolka Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić rekla je agenciji Beta da Prelić ima pravo da podnese zahtev za ponavljanje suđenja s obzirom da je pred tim sudom osuđen u odsustvu.

Viši sud u Beogradu prvostepeno je osudio Prelića na 35 godina zatvora, a Apelacioni sud mu je ublažio kaznu i osudio ga na 15 godina zatvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track