PRVOOPTUŽENI: Perković tvrdi da nema veze sa prodajom "Sezana"

Suđenje za krađu Sezanove slike

PRVOOPTUŽENI: Perković tvrdi da nema veze sa prodajom "Sezana"

Crna Hronika -
Ivan Peković prvooptuženi za krađu slike Pola Sezana " Dečak u crvenom prsluku" negirao je krivicu i rekao da on nema nikave veze sa prodajom ukradenih slika, pljačkama po Evropi

BEOGRAD - Prvooptuženi za krađu slike Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku" iz galerije u Cirihu, Ivan Peković negirao je u Višem sudu u Beogradu navode iz optužnice, dodavši da je "kriv samo zato što je znao da će ukradene slike biti prodate".

Peković je optužen da je početkom 2008. u Beogradu organizovao kriminalnu grupu čiji su članovi bili sada optuženi Bobe Nedeljkovski, Raško Mladenović i Goran Radojević.

U optužnici se stoji da je po planu organizatora 10. februara 2008. izvršeno razbojništvo u Cirihu u umetničkoj galeriji "Fondacije EG Burle" kada su ukradene četiri slike čija je tržišna vrednost procenjena na 180 miliona švajcarskih franaka.

Nedeljkovski i Radojević takođe su negirali krivicu, dok je Mladenović priznao da je izvršio krivično delo razbojništva ali ne kao član organizovane kriminalne grupe.

Prvooptuženi Peković je u Specijalnom sudu kazao da nije razumeo optužnicu u potpunosti, ali da nema nikakve veze sa pljačkama po Evropi, niti sa prodajom ukradenih slika.

"Ne prepoznajem ništa od dela sa kojima me povezuje tužilaštvo.

Nije mi jasno da tužilac i nakon 11 meseci i dalje tvrdi kako sam ja davao nekome naloge za izvršenje pljačke. Optužnica je režirana, u njoj ništa nije tačno", rekao je Peković i dodao da je tačno da je imao oružje.

"Pištolj i municija koji se pominju u optužnici, zaista pripadaju meni. Kao investitor osećao sam se ugroženo zbog pritiska 'zelenaša' koji su od mene tražili da isplatim dugove mog partnera, pa sam zbog toga nosio pištolj ali ga nikad nisam vadio niti sam bilo kome pretio tim pištoljem", rekao je Peković.

Odgovarajući na pitanje tužioca kako se novac od prodaje ukradenih slika našao kod njega, Peković je kazao da mu je hitno bila potrebna pozajmica kako bi mogao da završi radove u zgradi u kojoj je investitor, pa je od Radojevića čuo da Nedeljkovski ima "neke pare" i da bi mogao da se sretne sa njim.

"Nedeljkovski mi je prilikom susreta rekao da je zainteresovan za kupovinu lokacije u Leštanima u koju sam prethodno investirao i da pregovara o uzimanju provizije za neku sliku. Sledećeg dana mi je dao kesu punu paru u kojoj je policija, prilikom mog hapšenja, pronašla 490.000 evra", rekao je prvooptuženi.

U nastavku suđenja, odbranu će izneti preostali optuženi.

Ukradene su slike - "Makovi blizu Veteula" Kloda Monea, "Grana kestena u cvatu" Vinsenta van Goga, "Grof Lepik i njegove ćerke" Edgara Dega i "Dečak u crvenom prsluku" Pola Sezana.

Osumnjičeni su dve slike ostavili u Cirihu, a u Srbiju su preneti "Grof Lepik i njegove ćerke" i "Dečak u crvenom prsluku".

Goran Radojević je 10. novembra Fondaciji vratio sliku "Grof Lepik i njegove ćerke" i dobio 500.000 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track