Presuda Stanišiću i Župljaninu 27. marta

Presuda Stanišiću i Župljaninu 27. marta

Crna Hronika -
Optuženi za zločine nad nesrpskim civilima počinjene od aprila do decembra 1992. Odbrana traži oslobađanje

HAG - Prvostepena presuda bivšim visokim zvaničnicima policije Republike Srpske Miću Stanišiću i Stojanu Župljaninu biće izrečena 27. marta pred Haškim tribunalom, saopšteno je danas iz tog suda! Stanišić i Župljanin su optuženi za zločine nad nesrpskim civilima počinjene od aprila do decembra 1992. godine u raznim delovima Bosne i Hercegovine.

Stanišić je u vreme zločina bio ministar unutrašnjih poslova RS, a optužnica ga tereti da je imao kontrolu nad svim policijskim i bezbednosnim strukturama u RS. Župljanin, bivši visoki funkcioner policije na severozapadu BiH, bio je direktno podređen Stanišiću. Dvojica ljudi su optužena za progon, uništenje, ubistva, deportaciju, mučenje, okrutno i neljudsko postupanje prema nesrpskim civilima.

Prema optužnici, obojica su učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno uklanjanje muslimana, Hrvata i drugih nesrba s teritorije nastanjene pretežno srpskim stanovništvom. Stanišić je optužen za zločine u, između ostalog, opštinama Prijedor, Sanski Most, Brčko, Pale, Zvornik i Višegrad, a Župljanin u opštinama Prijedor, Sanski Most, Banjaluka, Donji Vakuf, Kotor Varoš, Ključ, Skender Vakuf i Teslić. U optužnici je navedeno više od 50 različitih lokacija na kojima su bili uspostavljeni logori u kojima su zarobljenici, navodno, prebijani, mučeni, seksualno zlostavljani, ponižavani i ubijani. Stanišić je prebačen u Hag 2005, a Župljanin 2008. godine. Suđenje im je počelo 2009. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track