Eksplozija gasovoda: Majke s bebama bežale iz kuća!
Foto: Tanjug

Pakleno jutro u Beogradu

Eksplozija gasovoda: Majke s bebama bežale iz kuća!

Crna Hronika -
Strahovita detonacija začula se oko 7.30 kod tunela Straževica, a plamen je dostizao visinu od čak 40 metara! Vatra je ugašena oko devet sati, a povređenih nije bilo

BEOGRAD - Panika!Stravična eksplozija koja je odjeknula juče oko 7.30 sati kod beogradskog tunela Straževica izazvala je paniku među meštanima naselja Kijevo i Petlovo brdo. Srećom, u eksploziji i požaru koji je izbio posle havarije na gasovodu nije bilo povređenih, a vatra, koja je dostizala i visinu od 40 metara, ugašena je posle sat i po!Gorelo brdo- Igrala sam se s unucima kad sam začula jezivu eksploziju. Odmah sam dotrčala do prozora i shvatila da je brdo, preko puta kuće, celo u plamenu! Kroz glavu mi je jedino prošlo da nas ponovo bombarduju... Unuk je potrčao ka ulaznim vratima, a njegova mlađa sestra je plakala i ponavljala: „Bako, šta je ovo? Bojim se!“ Meni su se ruke i noge potpuno odsekle! Paralisala sam se od straha! Utom je naišla moja snaja i nekako nas sve troje izvela napolje! Tad sam shvatila da sam okružena komšijama, bilo je tu i majki koje su samo u pidžamama i s bebama i malom decom u rukama istrčale iz kuća! Znam da je opasnost prošla, ali, evo, pogledajte i dalje mi drhte ruke - rekla je u jednom dahu Olga Mitić i dodala da je pokušala da zatvori prozor, ali da je pritisak od detonacije bio tako jak „da ni milimetar nije uspela da pomeri okno“!Dok se vatra sve više širila, na desetine i desetine meštana Kijeva i Petlovog brda obaveštavalo je vatrogasce o eksploziji.- Prvi poziv dobili smo u 7.40 sati, a posle toga usledilo je više od 100 prijava građana! Na teren smo odmah poslali 17 vozila sa 29 vatrogasaca, koji su pred gasovod stigli za deset minuta. Odmah su formirali takozvani prsten, tačnije okružili vatru koja je zahvatila travu i nisko rastinje i crevima kvasili zemlju kako bi se sprečilo širenje požara. Ostalo im je da čekaju zaposlene u „Srbijagasu“, koji su oko 8.20 sati isključili dotok gasa - kazala je za Kurir Sanja Vuksanović Žugić, načelnica Sektora za vanredne situacije za Beograd.Zemlja uzrok havarije?Iako se zvanični uzrok jučerašnje eksplozije i dalje ispituje, nezvanično saznajemo da je detonaciju najverovatnije izazvalo nanošenje zemlje na obližnje klizište!- Propisi zabranjuju da se nanosi zemlja na teren koji je udaljen manje od 30 metara od gasovoda. Ovo nije ispoštovano, pa se veruje da je upravo ta zemlja izazvala pritisak na neku cev gasovoda, koja je pukla i eksplodirala - kaže naš izvor iz istrage.

Olga Mitić sa unukom
Olga Mitić sa unukom

Vatrogasci za sat i po zaustavili stihiju
Vatrogasci za sat i po zaustavili stihiju

Satnica7.40 vatrogasci dobijaju prvu dojavu da se začula eksplozija7.50 17 vatrogasnih vozila stiže na mesto eksplozije7.55 deonica puta uz gasovod zatvara se za saobraćaj8.05 formiran je „prsten“ i vatrogasci kvase teren oko mesta požara8.20 „Srbijagas“ zaustavlja dotok gasa, vatrogasci počinju da gase vatru9.00požar je ugašen9.10saobraćaj na ovom delu puta normalizovan

Zidovi kuća bili vreli, a potok proključaoKuća Ljube Niševića, meštanina Kijeva, nalazi se nadomak lokalnog potočića, koji se, kako ovaj starosedelac kaže, bukvalno pušio posle požara!- Vrelina je bila tolika da je voda u potoku proključala! Zidovi kuća su i dalje vreli - kaže Ljuba, oslanjajući ruku na svoju kuću.

Italijani pobegli iz hostelaStranci smešteni u hostelu na samo pola kilometra od gasovoda juče su se uplašili kad je odjeknula eksplozija! Nekoliko Italijana odmah je pobeglo, a u hostelu je ostalo nekoliko Poljaka.- Ja sam poreklom Srbin, iako u Poljskoj živim već 20 godina. Bio sam ovde za vreme bombardovanja, tako da me eksplozija nije toliko uznemirila. Moja žena Karolina je, za razliku od mene, prestravljena! Nekako sam uspeo da je umirim i objasnim joj da smo bezbedni - priča za Kurir Nikola.

Mislio sam da se srušio avionNeposredno pre eksplozije, iznad Petlovog brda i Kijeva proleteo je avion, a pošto se samo nekoliko sekundi kasnije začula detonacija, veliki broj ljudi pomislio je da se letelica srušila!- Prestravio sam se! Pomislio sam da mi je avion pao u dvorište i da bi svake sekunde ponovo mogao da eksplodira. U panici sam iskočio kroz prozor prizemne kuće i pobegao - priznao je jedan meštanin.

Hrabri vatrogasciDa bi došli što bliže žarištu požara, vatrogasci su se spustili niz strmo stražilovičko brdo.- Temperatura je bila neizdrživa, zemlja se „krunila“ pod našim nogama i padala na nas, ali smo za manje od dva sata potpuno ugasili vatru - rekao je za Kurir jedan od vatrogasaca.

Marić: Gas je rizik!Predrag Marić, načelnik Sektora MUP za vanredne situacije, rekao je da će vrlo brzo biti utvrđeno šta je bio uzrok eksplozije i požara.- Očigledno je da je ovo rizik s kojim moramo da se suočimo u godinama pred nama. Gas jeste nešto o čemu treba uvek razmišljati, povećati bezbednosne mere, pogotovo kada se ima u vidu da Srbija ide u pravcu izgradnje Južnog toka i pravljenja velikog gasovoda kroz našu zemlju - naveo je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track